Plate Tivćani - voze se Podgoričani i Ulcinjani

Zavod za hitnu medicinsku pomoć uzeo je vozilo koje je kupila Opština Tivat i proslijedilo ga u Ulcinj, a nedavno je viđeno u podgoričkoj park-šumi...
136 pregleda 2 komentar(a)
vozilo Hitne pomoći, Foto: Luka Zeković
vozilo Hitne pomoći, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2017. 10:53h

Opština Tivat namjerava da kupi novo ambulantno vozilo za potrebe mještana Krtola, nakon što im je država praktično otela reanomobil prije godinu i po.

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević kazala je "Vijestima" da se problem mora rješavati, jer ambulanta u Radovićima godinama nema adekvatno vozilo za medicinski transport.

"Fiat ducatio" iz 2006. koji je tada Opština kupila tivatskom Domu zdravlja, korišćen je u najmanjem bokeljskom gradu do 2015.

Vozilo čije je ključeve tadašnjoj direktorki Doma zdravlja Snežani Matijević uručio u to vrijeme gradonačelnik Dragan Kankaraš, potom je formalno preuzeo Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Vozilo je u junu 2015. praktično oduzeo direktor Zavoda Saša Sefanović i poslao ga za Ulcinj.

"Sva vozila HMP Tivat su tu, osim ovog jednog kojeg moramo poslati u Ulcinj zato što tamo trenutno nemamo auto, a moramo pružiti uslugu građanima Ulcinja jer su nam svi građani Crne Gore isti", kazao je tada "Vijestima" Stefanović.

On je obećao da će vozilo biti vraćeno iz Ulcinja čim Zavodu tamo više ne bude trebalo.

To se, međutim, do juče nije desilo, a automobil je u međuvremenu završio u podgoričkoj Hitnoj pomoći.

Prije desetak dana, snimile su ga novinarske ekipe koje su pratile akciju deložacije jedne porodice iz kuće u park šumi Zagorič...

U protekla dva mjeseca, Zavod i Ministarstvo zdravlja podijelili su 24 nova ambulantna vozila i reanomobila - donacije EU i Kine.

Dva vozila dodijeljena su Podgorici, jedno Ulcinju, a nijedno Tivtu.

Opština Tivat je odlučila da kupi vozilo jer ambulanti u Radovićima gravitira ne samo nekoliko hiljada stalnih stanovnika Krtola, već i sve stanovništvo sela na Luštici koja su administrativno na teritoriji opštine Herceg Novi, kao i nekoliko hiljada turista koji ljeti borave na tom području.

Trgovaće sami ili uz pomoć donatora - velikih kompanija

Matijevićeva je kazala da će problem nedostatka ambulatnog vozila u Krtolima rješavati sami, ili u saradnji sa donatorima – velikim stranim kompanijama koje posluju na području Tivta.

"Poput Luštice Development i Qatari Diara, koji već imaju programe podrške lokalnoj zajednici".

Budući da je zdravstveni radnik i da je godinama bila na čelu Doma zdravlja u Tivtu, Matijevićeva je upoznata sa potrebama stanovništva južnog dijela Opštine Tivat i Luštice, zbog čega naglašava da se jedno ambulantno vozilo mora obezbijediti za njih. Ona je sugerisala Mjesnoj zajednici Krtoli da se dio od ukupno 40.000 eura, koliko je Luštica Development ove godine opredijelila za direktnu podršku toj MZ, usmjeri za nabavku reanomobila.

To će se vjerovatno i desiti, ako "pretekne" para od dva prioritetna projekta koje MZ želi da finansira tim novcem – uređenje sportskog terena OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima i izrada bine na trgu kod takozvane vojne zgrade, u centru naselja.

Bonus video: