Jelić potpredsjednica UN Komiteta za ljudska prava

Jelić je bila članica Glavnog komiteta za ljudska prava Savjeta Evrope, u periodu od 2008. do 2012. godine, te članica Savjetodavnog komiteta za nacionalne manjine Savjeta Evrope kao ekspertskog tijela za nadzor nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta, u periodu od 2012. do 2016. godine, a od 2014. godine i potpredsjednica ovog tijela
83 pregleda 8 komentar(a)
Ivana Jelić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ivana Jelić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.03.2017. 08:45h

Profesorica Univerziteta Crne Gore, dr Ivana Jelić izabrana je za jednu od potpredsjednica Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, na 119. sjednici Komiteta, koja je održana u Ženevi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Jelić je 2014. godine u Njujorku izabrana za članicu ovog komiteta, koji je najznačajnije ugovorno tijelo za kontrolu nad primjenom građanskih i političkih prava na svjetskom planu. Tada je, po prvi put, Crna Gora dobila predstavnika u najvišem ekspertskom tijelu svjetske organizacije za ljudska prava.

"Pored toga, Jelić je bila članica Glavnog komiteta za ljudska prava Savjeta Evrope, u periodu od 2008. do 2012. godine, te članica Savjetodavnog komiteta za nacionalne manjine Savjeta Evrope kao ekspertskog tijela za nadzor nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta, u periodu od 2012. do 2016. godine, a od 2014. godine i potpredsjednica ovog tijela. Profesorica Jelić je aktivno učestvovala prethodnih godina i u harmonizaciji domaćeg zakonskog okvira Crne Gore s evropskim standardima zaštite ljudskih prava, s posebnim akcentom na prava manjina i zaštitu od diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Jelić značajno doprinosi realizaciji evropskih i međunarodnih standarda u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti, odnosno jačanja ostvarivanja politike jednakih mogućnosti kao članica Savjeta za rodnu ravnopravnost.

"Na osnovu njenih stručnih referenci i vrlo kvalitetne i dugogodišnje saradnje, te brojnih objavljenih naučnih i stručnih radova, domaćih i međunarodnih stipendija za usavršavanje i nagrada, kao i njenog eksperskog međunarodnog iskustva, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava s velikim zadovoljstvom pozdravlja imenovanje profesorice Ivane Jelić na ovako prestižnu poziciju u UN Komitetu za ljudska prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: