Berane: Grade četiri zgrade sa 94 stana za izbjeglice

Za 94 nova stana će moći da konkurišu raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika sa regulisanim statusom u Crnoj Gori i prebivalištem u Beranama
522 pregleda 0 komentar(a)
rudeš, Foto: Tufik Softić
rudeš, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 08.03.2017. 19:56h

U naselju Rudeš u Beranama počelo je pripremanje terena na kojem će biti izgrađene četiri zgrade sa 94 stana za izbjeglice.

Planirano je da ubrzo bude položen kamen-temeljac, uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, Banke Savjeta Evrope kao donatora, Vlade i Opštine Berane.

Opština je prošle jeseni obezbijedila privremeni smještaj za porodice koje su stanovale u barakama na mjestu gdje će se izgraditi stanovi.

Ranije je najavljeno da će konkurs za buduće stanare biti objavljen polovinom godine.

Za 94 nova stana će moći da konkurišu raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika sa regulisanim statusom u Crnoj Gori i prebivalištem u Beranama.

Konačnu selekciju stanara će obaviti mješovita komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine, UNHCR i OEBS-a.

Nakon useljenja raseljenih lica, Opština će dobiti novih 90 stambenih jedinica u sadašnjim izbjegličkim naseljima Rudeš 1 i Rudeš 2 za smještaj domicilnog stanovništva u stanju socijalne i stambene potrebe.

Izgradnjom novih stambenih jedinica i otvaranjem Rudeša 1 i 2 za domicilno stanovništvo, biće trajno riješeno stambeno pitanje za ukupno 180 porodica.

Regionalni stambeni program zbrinjavanja izbjeglica vrijedan je oko 3,5 miliona evra.

U Beranama je i dalje blizu 4.000 izbjeglica, što je više nego u svim drugim gradovima na sjeveru zajedno. To je 10 odsto ukupnog stanovništva.

Međunarodna zajednica je ranije u Beranama finansirala izgradnju šezdesetak stanova za izbjeglice.

Bonus video: