"U Crnoj Gori je mnogo žena koje nijesu učestvovale u lošim odlukama Vlade, lošim privatizacijama..."

„Mi činimo pola ove države. To ne smijemo da zaboravimo. Mi nemamo glas tamo gdje treba da ga imamo - u ovim institucijma koje se nalaze u našoj blizini. Zato smo danas ovdje da se taj glas čuje“, kazala je Raičević
198 pregleda 3 komentar(a)
Marš žena, 8. mart, Foto: PR Centar
Marš žena, 8. mart, Foto: PR Centar
Ažurirano: 08.03.2017. 19:57h

U Crnoj Gori mnogo je žena koje nijesu učestvovale u lošim odlukama Vlade i nijesu odgovorne za siromaštvo koje danas trpe, zbog čega treba zajednički da se bore za svoja prava, poručeno je na Osmomartovskom maršu žena "I hleb i mir i ruže".

Učesnici marša, koji su organizovale nevladine organizacije Centar za žensko i mirovno obrazovanje - Anima i Centar za ženska prava, šetali su od Trga nezavisnosti do mosta „Blaža Jovanovića“, nakon čega su se pridružili protestu majki koje štrajkuju ispred crnogorskog parlamenta zbog smanjena naknada.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da su danas solidarno podržale protest majki čiji su zahtjevi, kako je navela, opravdani.

„Podržimo i sve one žene u Crnoj Gori koje su obespravljene, žene koje nijesu učestvovale u lošim odlukama ove Vlade i u lošim privatizacijama, žene koje nijesu odgovorne za siromaštvo koje danas trpe. Takvih je danas u Crnoj Gori mnogo. Zato, treba da budemo zajedno“, poručila je Raičević ispred Skupštine.

Ona smatra da žene ne treba da se dijele na žene, majke, majke troje djece, majke više djece. „Sve smo žene i sve imamo svoja prava koja treba da zastupamo zajedno“.

„Mi činimo pola ove države. To ne smijemo da zaboravimo. Mi nemamo glas tamo gdje treba da ga imamo - u ovim institucijma koje se nalaze u našoj blizini. Zato smo danas ovdje da se taj glas čuje“, kazala je Raičević.

Ona je poručila ženama da budu glasne toliko koliko ih, kako je navela, žele ućutkati.

„Budimo odvažne onoliko koliko nas pokušavaju omalovažiti. I najvažnije od svega, budimo solidarni onoliko koliko nas pokušavaju podijeliti“, rekla je Raičević.

Izvršna direktorica Anime, Ljupka Kovačević, smatra da je vrlo važno da se zna zašto žene u 2017. godini, na 8. mart, stoje ispred crnogorskog parlamenta.

„Stojimo zato što su nas oni ovdje istjerali, zato što nas je ova vlast u kontinuitetu ovdje dovela. Vodili su ratove u naše ime. Vodili su tranziciju u naše ime. Vodili su privatizaciju u naše ime. Vodili su sve što su htjeli u naše ime, i nas svuda ponižavali i samo određen broj ljudi u Crnoj Gori se bogatio kako bi nas istjerali na ulice“, kazala je Kovačević.

Ona je poručila predstavnicama međunarodnih organizacija i ambasada da ne pišu kolumne u novinama, „da nas ne uče, da nam ne kažu budite hrabre za promjene“.

„Ovdje smo sve hrabre i svi smo hrabri za promjene i nama promjene trebaju. Neka dođu ovdje, neka naprave pritisak na našu Vladu da ovo pravo ostane, da se Ustav uspostavi i da se mir sačuva u Crnoj Gori, a ne da nas uče kako mi treba da vodimo borbu za naša prava“, istakla je Kovačević.

Ona je ocijenila da majčinstvo nije emocija i nije sentiment.

„Majčinstvo je politika borbe za ekonomska i politička prava. Treba da budu žene u parlamentu i da tamo vode politiku koju danas vode na ulici“, istakla je Kovačević.

Učesnici marša su nosili transparente „Socijalna pravda nije luksuz“, „I hleb i mir i ruže“, „Žene dolaze, i tako plešući, one dolaze“, „Otpor mizoginiji“, „Crna Gora gori“, „Otpor patrijarhatu“, „Jedan svijet jedna borba“, „Traži posao, ako ti da posao, traži hleb“, „Za solidarnost“, „Za ravnopravnost“.

Maršu je prisustvovao veliki broj predstavnika civilnog sektora i opozicionih partija.

Osmomartovski marš su finansijski podržali Mediteranski ženski fond, OAK Fondacija i švedska organizacija Kvinna Till Kvinna.

Bonus video: