Žene i posao u doba promjena: Put ka potpunoj ravnopravnosti do 2030.

U Crnoj Gori, mlade žene su obrazovanije od mladih muškaraca. Prema posljednjem istraživanju Međunarodne organizacije rada, 30% mladih žena u Crnoj Gori ima fakultetsko obrazovanje, naspram 17% mladih muškaraca. A ipak su za isti posao muškarci bolje plaćeni
0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.03.2017. 09:12h

Danas, na Međunarodni dan žena, Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na bolje radne uslove za žene, kao preduslov za rodnu ravnopravnost. Mi u timu UN nemamo nikavih sumnji da je rodna ravnopravnost moguća samo ako žene svih uzrasta imaju jednake mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal na tržištu rada.

U Crnoj Gori, mlade žene su obrazovanije od mladih muškaraca. Prema posljednjem istraživanju Međunarodne organizacije rada, 30% mladih žena u Crnoj Gori ima fakultetsko obrazovanje, naspram 17% mladih muškaraca. A ipak su za isti posao muškarci bolje plaćeni.

"Rad za žene i za muškarce u Crnoj Gori je veoma različit“, kaže Fiona Mekluni, Stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori. Citirajući istraživanje UNDP iz 2012. godine, Mekluni navodi da „žene u Crnoj Gori rade u prosjeku 3,5 sati više od muškaraca dnevno, imajući u vidu njihovu brigu o porodici. Žene zarađuju gotovo 20% manje od muškaraca, a manje od 10% privatnih biznisa je u vlasništvu žena".

Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na rješavanje ključnih izazova sa kojima se žene suočavaju, uključujući: razlike u zaradama između muškaraca i žena; teret neplaćenog rada kod kuće; kao i mali broj liderki, preduzetnica i vlasnica biznisa. Da bi se omogućio održiv i inkluzivan rast, politike zapošljavanja treba da obezbijede servise porodične podrške, uključujući i staranje o djeci, koji pomažu zaposlenim ženama da ispune porodične i poslovne obaveze. Pritom, žene zaposlene u neformalnoj ekonomiji ne smiju biti zaboravljene.

U septembru 2015. godine svjetski lideri usvojili su Ciljeve održivog razvoja, a rodnu ravnopravnost i osnaživanje svih žena i djevojčica pozicionirali u centar Agende održivog razvoja do 2030. Postizanje tih ciljeva, uključujući i iskorjenjivanje siromaštva, promovisanje inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, smanjenje neravnopravnosti i postizanje rodne ravnopravnosti, počiva na ostvarenju punog potencijala žena u svijetu rada i zapošljavanja.

Na Međunarodni dan žena, Sistem UN u Crnoj Gori apeluje na stvaranje jednakih uslova za žene na tržištu rada, i poziva na traganje za rješenjima za smanjenje tereta dvostrukog rada žena – plaćenog na radnom mjestu i neplaćenog kod kuće.

Bonus video: