Nikšić: Otvaranje prvog Dnevnog centra za osobe sa invaliditetom

Predsjednik Opštine Veselin Grbović podsjetio je da je u Nikšiću u Junu 2010.godine otvoren Dnevni centar za djecu ometenu u razvoju koji funkcioniše izvanredno, ali da u njemu borave osobe do 27.godina.
136 pregleda 4 komentar(a)
Objekat budućeg Dnevnog centra, Foto: Svetlana Mandić
Objekat budućeg Dnevnog centra, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.03.2017. 18:28h

Rekonstrukcijom objekta u nikšićkom prigradskom naselju Duklo biće otvoren prvi Dnevni centar za osobe sa invaliditetom od 27 i više godina u Crnoj Gori u kome će biti smješteno do 30 korisnika, a zaposleno desetak radnika.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović podsjetio je da je u Nikšiću u junu 2010.godine otvoren Dnevni centar za djecu ometenu u razvoju koji funkcioniše izvanredno, ali da u njemu borave osobe do 27.godina. “Kada te osobe pređu određenu granicu roditelji dolaze u problem kako dalje sa njima i i to je razlog otvaranja jednog ovakvog centra u Nikšiću”, kazao je Grbović.

Objekat u kome će se nalaziti Dnevni centar je površine 300 metara kvadratnih, a sredstva u iznosu od oko 200 hiljada eura obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Opština je obezbijedila objekat, a učešće u projektu uzeo je i UNDP.

Ivan Mitrović, direktor Centra za socijalni rad, podsjetio je da osobe sa invaliditetom kada napune 27.godina ne mogu biti smještene u bilo koji vid vaninstitucionalne zaštite u lokalnoj zajednici. “Rekontrukcijom ovog objekta i otvaranjem Centra po prvi put u nekoj lokalnoj zajednici u Crnoj Gori stvoriće se adekvatni uslovi za sve osobe sa invaliditetom koje imaju 27 godina i više. Želimo da ostanu u svojim porodicama, ali i da imaju taj vid institucionalne podrške u lokalnoj zajednici”, kazao je Mitrović.

Centar će, prema njegovim riječima, imati sve ono što je potrebno za osobe sa invaliditetom da bi obogatile osmočasovno vrijeme koje će provoditi tamo, a njegovo radon vrijeme biće od osam do 16 časova svakog radnog dana. “To će svakako biti svojevrstan vid podrške njihovim porodicama“, kazao je Mitrovič. Radove na objektu, čije otvaranje se očekuje za tri mjeseca, izvodi nikšićka firma “LD gradnja”.

Bonus video: