Polen čempresa najava alergija

Klasifikacije polena čempresa i tise svrstavaju ih u kategoriju umjerene alergenosti, međutim zabilježena visoka koncentracija polena u vazduhu može izazvati veoma jake alergijske reakcije
460 pregleda 0 komentar(a)
čempresi, Foto: Vijesti
čempresi, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.03.2017. 20:18h

Visoke koncentracije polena čempresa i tise registrovane su u vazduhu Podgorice tokom prošle sedmice. U tabeli sa rizikom za nastanak alergijskih reakcija, za period od 20. do 26. februara, objavljenoj na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, visoka koncentracija polena zabilježena je tokom 23, 24. i 25. februara.

Klasifikacije polena čempresa i tise svrstavaju ih u kategoriju umjerene alergenosti, međutim zabilježena visoka koncentracija polena u vazduhu može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Rezultati praćenja stanja aeropolena u Podgorici, tokom ostalih dana prošle sedmice, bilježe niske koncentracije polena ovih biljnih vrsta. U tom periodu zabilježene su i niske koncentracije polena jasena, jove, bresta, topole, graba i četinara.

Kvalitet vazduha na području Podgorice dodatno pojačava simptome kod osoba alergičnih na polen.

„Podgorica je oblast sa velikom koncentracijom atmosoferskih aerosola za koje se vežu čestice polena. Povećano prisustvo zagađujućih aerosola u vazduhu pojačava agresivnost polena, odnosno zagađenje vazduha katalizira dejstvo koncentracije polena, a simptomi su pojačani...“, navodi se na sajtu Agencije.

Istraživanja su pokazala da polenova zrna, kod više od 20 odsto populacije, izazivaju alergijske reakcije, te da u slučajevima dugotrajnog i višegodišnjeg izlaganja visokim koncentracijama dio populacije može oboljeti od hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme. Kontinuirana analiza polena u vazduhu započinje oko 1. februara, koji obilježava početak cvjetanja lijeske i jove, i traje do prvih dana novembra kada sa cvjetanjem završava pelin i ambrozija.

Bonus video: