Poljoprivrednim proizvođačima raspodijeljeno 120 steonih junica

Poljoprivrednicima koji su tražili novčanu nadoknadu, novac je ranije ispalaćen, u ukupnom iznosu od oko 570 hiljada
83 pregleda 4 komentar(a)
Govedo, Foto: Shutterstock
Govedo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2017. 14:56h

Poljoprivrednim proizvođačima koji su tokom prošle godine pretrpjeli štetu usljed pojave bolesti kvrgave kože goveda, a koji su se opredijelili za nadoknadu po sistemu „grlo za grlo”, raspodijeljeno je 120 čistokrvnih steonih junica koje su uvezene iz Austrije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, steone junice, ukupno 120 grla, rase "holštajn frizijska", "simentalka" i "smeđa" raspodjeljene su stočarima sa teritorije opština Mojkovac, Kolašin, Šavnik, Plužine, Podgorica, Danilovgrad, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Gusinje i Rožaje.

Oni su podsjetili da je stočni fond Crne Gore, usled epidemije bolesti kvrgave kože tokom prošle godine, pretrpio značajan gubitak.

“Podsjećamo da je Vlada Crne Gore donijela odluku da nadoknadi štetu svim poljoprivrednim proizvođačima kojima su grla eutanazirana. Istovrmeno, imali su mogućnost da biraju hoće li da dobiju novo rasno grlo ili novčanu nadoknadu”, naveli su iz tog Vladinog resora.

Poljoprivrednicima koji su tražili novčanu nadoknadu, novac je ranije ispalaćen, u ukupnom iznosu od oko 570 hiljada.

“Ministarstvo je u prethodnom periodu sprovelo proceduru nabavke junica za one koji su se opredijelili za nadoknadu štete u grlima. Ovih dana obavljena je i raspodjela 120 junica, ukupne vrijednosti u iznosu od oko 240 hiljada, sa troškovima karantinskih aktivnosti”, kazali su iz Ministarstva.

Rasna grla su uvezena iz Austrije, nakon čega je sproveden karantin. Tokom karantina su vakcinisana i sprovedene sve neophodne analize, na osnovu kojih je ustanovljeno da su grla zdrava i spremna za raspodjelu.

“Raspodjelu junica su sproveli su predstavnici Ministarstva i Službe za selekciju stoke, koji su tom prilikom domaćinima dali i uputstva o načinu uzgajanja grla i njihovog podmlatka, zavisno od rase. Napominjemo da su se stočari prilikom odluke o načinu nadoknade pisano izjasnili i tom prilikom naveli i rasu goveda koju žele”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: