Pogledajte kako nikšićki izviđači čiste bivšu prugu i biciklističku stazu

Akciji su se priključili članovi biciklističkog kluba "Perun", lovci lovačke sekcije "Uzdomir" i mladi DPS-a, a Burić se nada da će ih iz vikenda u vikend biti sve više
129 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2017. 11:48h

Samostalna četa izviđača "Uzdomir" iz Nikšića počela je sa akcijom uređenja dijela trase bivše željezničke pruge na dionici Nikšić–Trubjela, u mjestu Stuba, kao i biciklističke staze u dužini oko 17 kilometara.

"Akcija će trajati nekoliko mjeseci. Danas čistimo i uređujemo ovaj teren a nakon toga slijedi po fazama mapiranje, postavljanje piktograma, obilježavanje trase, postavljanje info tabli", kazao je Marko Burić, starješina čete.

Akciji su se priključili članovi biciklističkog kluba "Perun", lovci lovačke sekcije "Uzdomir" i mladi DPS-a, a Burić se nada da će ih iz vikenda u vikend biti sve više.

"U prirodi izviđačkog pokreta je da pokreće ovakve akcije jer moramo da brinemo o životnoj sredini. Odlučili smo se za ovaj predio jer je turistički jako interesantan, ali je nažalost zapušten. Članovi biciklističkog kluba "Perun", koji su se priključili akciji i koji koriste ovu trasu najbolje znaju koliko je ona vrijedna i koliko može da poboljša turističku ponudu Nikšića kada se sredi", kazao je Burić.

Pruga koja je otvorena 1938. godine prestala je sa radom 1976. i od tada su zgrade željezničke infrastrukture izložene propadanju.

"Ove zgrade ne cijenimo dovoljno, a one su u svijetu ljudima interesantne, imamo prelijep pogled na jezero Krupac, i dobra trasa za bicikliste koja je zarasla. Sve to treba srediti i pretvoriti u lijepo izletište. Ovo liči na radne akcije iz doba komunizma. To vrijeme je iza nas, ali zašto ne bi uzeli ono što je dobro i primjenili ga sada”, sa osmijehom je kazao Burić.

Nada se da će se u akciju uključiti i lokalna uprava i neke organizacije na državnom nivou i da će nakon završenog posla svi biti zadovoljni urađenim.

Izviđačka četa "Uzdomir" osnovana je prije prije dvije godine, broji dvadesetak članova, uglavnom osnovaca.

"Učestvovali smo u nekoliko akcija pošumljavanja. Tek smo počeli i sigurni smo da ćemo organizovati još ovakvih akcija", obećao je Burić.

Galerija

Bonus video: