Budva: Crnom farbom na "srpske oslobodioce"

Na tabli postavljenoj 1931. godine piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“. Iznad natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša: “Pokoljenja, djela sude...“.
170 pregleda 346 komentar(a)
Spomen ploča, Budva, Foto: Vuk Lajović
Spomen ploča, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.03.2017. 08:15h

Spomen-ploča posvećena sprskoj vojsci - “oslobodiocima Budve”, ponovo je oskrnavljena crnom farbom.

Komunalnoj policiji i JU Muzeji i galerije nije prijavljeno skrnavljenje kamene ploče, postavljene iznad veljih vrata Starog grada.

Ploča je i prije nekoliko godina poprskana crnom farbom, koju je vremenom kiša isprala.

Na tabli postavljenoj 1931. godine piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“.

Iznad natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša: “Pokoljenja, djela sude...“.

Istorijska vjerodostojnost riječi uklesanih iznad venecijanskog lava koji tu stoji vjekovima, podijelio je političku i stručnu javnost u Budvi.

Liberalna partija je još prije nekoliko godina, kada je bila u koaliciji sa DPS-om, zatražila uklanjanje spomen-ploče, ocijenivši je istorijskim falsifikatom.

Namjeru uklanjanja ploče, u SNP-u i DF-u su ranije ocijenili fašističkim činom.

Na konstitutivnoj sjednici nove lokalne uprave, rečeno je da se vlast neće baviti takvim pitanjima koji bi doveli do razjedinjenja.

Ranije je saopšteno da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen-obilježja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču, ako to Opština ne zatraži.

Bonus video: