Izvještaj Stejt dipartmenta o CG: Korupcija najveći problem, prisutna u mnogim državnim institucijama

53 pregleda 34 komentar(a)
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2017. 01:15h

Korupcija je među najvećim problemima Crne Gore u pogledu ljudskih prava, i prisutna je u zdravstvu, obrazovanju i drugim vladinim granama, uključujući izvršne institucije i sudove, piše u godišnjem izvještaju Stejt dipartmenta o ljudskim pravima.

U izvještaju se navodi i da se korupciju primarno karakteriše političko favorizovanje. Policija i zatvorski čuvari su ponekad koristili silu da bi od pritvorenih i zatvorenika dobili priznanja i informacije, a kao treća oblast za brigu se ističe diskriminacija i društveno nasilje prema etničkim manjima, naročito Romima, Aškalijama, Egipćanima, Albancima i Bošnjacima, osobama sa invaliditetom i pripadnicima LGBTI zajednice.

"Drugi problemi sa ljudskim pravima uključuje ubistva koja počinjavaju kriminalci, nekažnjivost ratnih zločina, prepunjeni i neuslovni zatvori i pritvori, neadekvatna medicinska briga u zatvorima, nevoljnost da se odgovara na zamjerke zatvorenika o kršenju ljudskih prava, produženi pritvori prije suđenja, odlaganje restitucije imovine...", piše u izvještaju.

Izvještaj apostrofira i uticaj vlade na medije preko oglašavanja, kršenje prava na mirno okupljanje, neriješen pravni status hiljada izbjeglica iz ratova 90-ih, nasilje u porodici nad ženama i djecom, praksa abortiranja zato što dijete "nije odgovarajućeg pola" i dječji brakovi u romskim zajednicama.

Zabilježeni su i nepoštovanja radničkih prava od strane vlasti i poslodavaca, prinudni rad i rad djece, uključujući najgore forme dječjeg rada, diskriminacija prilikom zapošljavanja bazirana na invaliditetima, polu i etničkoj pripadnosti. Poslodavci često nisu poštovali pravila o platama, radnim satima i bezbjednosti na radu. Nekažnjivost je takođe problem, ali izvještaj konstatuje da je postojao porast presuda zbog korupcije, uključujući i neke visoke funkcionere vladajuće partije.

Stanje u medijima

Provladini tabloidi nastavljaju da vode kampanje protiv pojedinaca i osoba koje kritikuju vlast, navodi se u dijelu izvještaja koji se bavi medijskim slobodama.

Nezavisna stanica TV Vijesti je ukazala na nefer medijske uslove, ekonomske pritiske vlade i selektivna gonjenja koji su onemogućavali redovne uplate poreskih obaveza i doprinosa napominje se u izvještaju. Dodaje se i da je 2014. izdavač Vijesti, Daily Press, tužio televiziju Pink M i Pobjedu za 660 hiljada eura kao kompenzaciju za gubitke koji su nastali zbog kampanje da se Vijesti diskredituju. Privredni sud je naveo da nije nadležan i taj slučaj vratio osnovnim sudu.

Izvještaj govori i da su nezavisni mediji upozoravali na nefer tretman i ekonomski pritisak od strane ministarstava i vladnih agencija. Centar za građansko obrazovanje je ustvrdio da je selektivna i netransparentna raspodjela novca kreirala nefer medijsko okruženje i da predstavlja formu "meke cenzure". Vladini oponentni su nastavili sa optužbama da vladajuće strukture kontrolišu RTCG i favorizuju DPS i satelitske partije.

Izvještaj konstatuje da nije bilo fizičkih napada na novinare, ali da su mediji izvjestili o prijetnjama i napadima na imovinu medijskih poslenika, naročito novinara koji rade za, kako se navodi, "proopozicione medije".

Akcija za ljudska prava je zabilježila 27 napada na novinare i medije od 2014. i da je većina bila napad na imovinu, a ne na pojedince. Izvještaj bilježi i slučaj novinara Jova Martinovića koji je optužen da je dio kriminalne grupe koju je novinarski istraživao i da su brojne međunarodne i lokalne organizacije kritikovale dužinu trajanja prtivora za Martinovića i tražile da se osigura fer suđenje. Dodaje se i da je potvrđena presuda Damiru Mandiću, ali da nalogodavci ubistva Duška Jovanovića nisu otkriveni.

U izvještaju se govori i o izvještaju Centra za građansko obrazovanje koji je upozorio na selektivno i netrasparentno finansiranje medija iz javnih fondova, pa se nagrađuju mediji koji su blisku režimu, a uskraćuje se novac medijima koji dovode u pitanju zvanične politike i prakse Vlade.

Napominje se da je Vlada 78 odsto novinskih oglasa plasirala u niskotiražnoj pobjedi koja je prethodno bila u vlasništvu Vlade. da je 53% televizijskog oglašavanja otišlo RTCG, a 73 odsto oglašavanja na internetu išlo preko provladinog sajta Portal Analitika koji je dobio najviše novca i podrške od vladinih agencija. Navodi se i da je Medijski institut u izvještaju konstatovao da je i dalje problem netrasparentno vlasništvo nad medijima. U istom izvještaju se konstatuje da su neefektivne mjere da se spriječi ilegalni medijski monopoli i da je potrebna veća transparentnost o tome kako se javne institucije oglašavaju u medijima. Institut je te nedostatke opisao kao ozbiljne prijetnje funkcionisanju i integritetu čitavog medijskog sektora.

Bonus video: