Kusovac odgovorio na prozivke NVO: Nema para za otvorenu vladu

Posvećeniji smo transparentnosti i vjerujem da ćemo brzo pronaći alternativne izvore finansiranja, kaže koordinator OGP
99 pregleda 2 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.03.2017. 19:48h

Koordinator operativnog tima za Partnerstvo otvorenih vlada (OGP) Srđan Kusovac, koji je i šef vladine Službe za odnose s javnošću, rekao je da oni nijesu odustali od tog projekta već da “traže alternativne izvore finansiranja, kako sve ne bi palo na teret budžeta”.

"Vlada je iskreno posvećena transparentnosti i saradnji sa civilnim sektorom i vjerujem da ćemo u najskorijem razdoblju pronaći alternativne izvore finansiranja", rekao je on "Vijestima".

Kusovac kaže da u nastojanju da obezbijede novac “postoji određen napredak”.

Institut Alternativa je prije tri dana upozorio da bi Crna Gora mogla da izgubi status u Partnerstvu za otvorenu upravu (OGP), jer više od godinu nije usvojila drugi Akcioni plan koji je pripremljen prije skoro godinu dana. Cilj OGP-a je promocija transparentnosti, odgovornosti i učešća građana u procesu odlučivanja u kojoj učestvuje 75 država svijeta. Crna Gora postala je članica Partnerstva otvorenih vlada u aprilu 2012. godine. Od država se očekuje da preuzmu konkretne korake i reformske mjere, koje će izraziti u dvogodišnjem akcionom planu.

Kusovac kaže da je Služba za odnose sa javnošću predložila da provođenje mjera i aktivnosti iz AP bude finansirano iz budžeta, ali je taj predlog, iako prethodno odobren u potpunosti, na kraju odbijen

Kusovac kaže da je Služba za odnose sa javnošću predložila da provođenje mjera i aktivnosti iz AP bude finansirano iz budžeta, ali je taj predlog, iako prethodno odobren u potpunosti, na kraju odbijen.

Vladin Operativni tim OGP koji je radio na pripremu novog AP održao je posljednju sjednicu u martu, 2016, kada su usaglašene mjere i aktivnosti predstavnika Vlade i NVO. Uprkos najavama, Vlada nije usvojila AP na kojem je rađeno više mjeseci.

Istraživačica javnih politika u IA, Dina Bajramspahić, rekla je da je obrazloženje Kusovca neprihvatljivo.

"Dok se čeka na obezbjeđenje budžeta iz donatorskih sredstava, trebalo je sprovoditi aktivnosti koje zavise samo od Vlade. Da ona namjerava da radi na unapređenju rada i transparentnostii, sprovodila bi mjere koje ne iziskuju poseban budžet već bi bile sastavni dio tekućih aktivnosti državnih organa i službenika kojima su plate već obezbjeđene", rekla je ona.

Vlada povukla Predlog izmjena zakona o NVO, radi konsultacija

Vlada je juče povukla iz procedure Predlog izmjena Zakona o nevladinim organizacijama, a u njenom saopštenju se navodi da je to učinjeno na predlog premijera Duška Markovića, kako bi bila data prilika civilnom sektoru da se izjasni.

"Konstatovano je, između ostalog, da postoji potreba uspostavljanja organa koji bi bio zadužen da se u kontinuitetu bavi svim aspektima saradnje i odnosa države i civilnog sektora. U okviru razmatranja pitanja finansijskih izdvajanja za nevladin sektor naglašeno je da treba imati u vidu da pored budžeta postoje i još dva stalna izvora finansiranjanja – prihodi od igara na sreću i finansiranje od strane Evropske unije. Zaključeno je da tekst koji bude predložen treba jasno da potvrdi opredjeljenje Vlade da unapređuje otvorenost prema civilnom sektoru i pronalazi nove puteve za bolje partnerstvo Vlade i nevladinog sektora", navodi se u saopštenju.

Predlogom Zakona je predloženo da se od sredstava za projekte NVO odvoje i ona koja su namijenjena za kofinansiranje projekata EU. NVO zato insistira da minimalni iznos tekućeg budžeta bude 1 odsto, dok Vlada predlađe 0,2 procenta.

Bonus video: