Pokrenule biznis nakon kursa šivenja

Nakon jednomjesečnog kursa učesnice su osposobljene da šiju sopstvene modele i da prepravljaju garderobu po želji
912 pregleda 0 komentar(a)
kurs, švalje, Foto: Privatna arhiva
kurs, švalje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.03.2017. 19:05h

Polaznice radionice šivenja, koje u Podgorici organizuje NVO „Royal Club Design“, su nakon završenog kursa pokrenule sopstveni biznis .

Tehnikama šivenja i krojenja ne tako davno vladala je skoro svaka djevojka i žena u Crnoj Gori. Međutim, u današnje vrijeme poznavaoci ovog zanata postali su rjetkost. Inicijativu da dame podsjete i nauče ovom kreativnom zanatu pokrenule su članice nevladine organizacije „Royal Club Design“.

Posebnost kursa krojenja i šivenja je u tome što, pored činjenice da znanje mogu iskoristiti maštovite ili izbirljive dame i kreirati garderobu po svom ukusu, poznavanje zanata može im obezbijediti finansijsku nezavisnost.

„Na ideju organizovanja radionica došli smo, prije svega, zbog položaja žena u našem društvu“, kazala je članica organizacije Nina Perišić, dodajući da je nekoliko učesnica, nakon pohađanja kursa odlučilo da pokrene privatni biznis .

Brojne su Podgoričanke imale priliku da prisustvuju radionicama koje u Bloku devet organizuje NVO „Royal Club Design“ već više od godinu dana. Nakon okončanja jednomjesečnog kursa učesnice su osposobljene da šiju sopstvene modele i da prepravljaju garderobu po želji.

„Svrha i misija je da se međusobno podržimo u kreativnosti i na našim radionicama svi su dobrodošli“, ističe Perišićeva.

Organizatori su zadovoljni interesovanjem za pohađanje kursa. Želju da unaprijede postojeće znanje, ili da steknu osnovno, prema riječima Perišićeve, imaju kako starije dame, tako i mlađe, većinom studentkinje.

„Radionice šivenja i krojenja namijenjene su početnicima u šivenju, koji žele da savladaju tehnike šivenja i sami kroje i izrađuju odjevne predmete, od onih najjednostavnijih, kao što su suknje, do najsloženijih poput kaputa. Takođe, radionice su namijenjene i onima koji već imaju znanje, ali žele da ga unaprijede“, pojasnila je Perišić.

Kurs je zasnovan na praktičnom radu, podijeljen je na tri stepena, a zainteresovani mogu odabrati neku od opcija poput programa za početnike, naprednog programa, programa za prepravku garderobe ili individualnih časova prilagođenih specifičnim zahtjevima.

Pribor i mašine, za sve učesnice su obezbijeđene u okviru kursa.

„Prvo počinjemo od osnovnih stvari, kao što su upoznavanje sa alatom, upoznavanje sa vrstama materijala, rad na mašini, vrstama šavova, pravcem... Potom prelazimo na krojenje koje obuhvata izradu osnovnog kroja, prilagođavanje kroja, prepravku kroja, kao i vađenje krojeva iz modnih časopisa“, rekla je Perišićeva.

Iako je od zamisli do rezultata put dug, vrijedi ga preći i osigurati sopstvenu budućnost.

Bonus video: