Kustudić: Digitalizacija RTCG je najveći izazov

Vujotić smatra da nema velike šanse da bude izabran, a za generalnog se prijavio “jer su mu dokumenta već bila na arhivi”
162 pregleda 13 komentar(a)
Savjet RTCG (novina)
Savjet RTCG (novina)
Ažurirano: 03.03.2017. 08:58h

Kandidati za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) vjeruju da će im najveći izazov u toj kući biti digitalizacija, a zatim i kadrovske promjene.

Sportski urednik u Televiziji Crne Gore (TVCG), koji je prema nezvaničnim informacijama, i jedan od favorita za mjesto direktora Javnog servisa Đorđije Kustudić, kazao je da ga za tu poziciju preporučuje dugogodišnje novinarsko i menadžersko iskustvo u televizijama.

"Dobro sam upoznat sa procesom digitalizacije i šta ona može donijeti Javnom servisu. Dakle, ona će dati novi život RTCG-u, dati novu percepciju i mislim da je to posljednja šansa da se udahne nova energija u tu kuću i da je treba iskoristiti. A izgubili smo dosta vremena u ovom tranzicionom periodu izbora urednika i direktora”, kazao je Kustudić.

Istakao je da je radio u dvije digitalne televizije - TV IN i Arena, dok je menadžersko iskustvo stekao kao generalni sekretar Centralnog olimpijskog komiteta (COK) i regionalni menadžer Arene sport.

Smatra da u okviru digitalizacije, vrijedne 15 miliona eura, treba ojačati i kadrovsku strukturu.

“Digitalizacija je sistem sa kojim ne može svako da se nosi, tako da treba uporedo obučavati i radnike RTCG da bi znali upravljati tim procesom, ali i dovestu novu radnu snagu”, smatra Kustudić.

Tvrdi da treba jačati kadrovsku strukturu i u drugim oblastima, pogotovo novinare koji su ključni u proizvodnji programa.

“TVCG i dalje koristi duge forme emisija i do sat vremena. Moderni gledalac traži mnogo kraće forme, pa ćemo morati tome da se prilagodimo i građanima dati potpuno novu percepciju”, kazao je Kustudić.

Istakao je da “ima respekt” za sve ostale kandidate.

Bivša direktorica TVCG Radojka Rutović, koja se često pominje kao favorit istih struktura koje priželjkuju Kustudića, nije odgovarala na pitanja “Vijesti”

Glavni favorit za tu funkciju Vladan Mićunović nije želio da komentariše konkurs, niti druge kandidate.

"Prijavili smo se na konkurs i tu je organ koji će odlučiti o kandidatima i našim programima, tako da bi moj komentar u tom smislu bio suvišan i nepristojan”, kazao je Mićunović “Vijestima”.

Novinar Radija Crne Gore (RCG) Časlav Vujotić smatra da nema velike šanse da bude izabran, dok je konkurisao “jer su mu dokumenta već bila na arhivi, pa da ne propadaju”. Vujotić se ranije prijavio na konkurs za direktora TVCG, koji je kasnije poništen zbog tehničke greške.

"Vidim da mediji već pišu ko su favoriti, ne znam odakle im to i kako su došli do toga. Čak i da postoji favorit za direktora TVCG. Tako da sumnjam da postoji centar moći koji daje signale i sumnjam da za mene u takvom sistemu ima mjesta”, kazao je Vujotić “Vijestima”.

Smatra da je “genije” onaj koji plan razvoja RTCG sažme na dvije strane, koliko predviđa obrazac, koji je Savjet dostavio za njega.

Istakao je da, ukoliko su tačni navodi medija, ne bi imao ništa protiv da Mićunović bude novi generalni direktor RTCG.

Trenutna v.d. generalnog RTCG Andrijana Kadija takođe nije željela da komentariše konkurs i kandidate.

Na konkurs za generalnog direktora RTCG prijavilo se 11 kandidata, a Savjet RTCG mora izabrati jednog u roku od mjesec dana.

Bonus video: