Majke poručile MMF: Nismo mi udarile na budžet, već oni s kojima pregovarate

"Ne brani Crna Gora danas sebe, danas brani majku. Ako ne odbrani majku izgubila je sebe", poručila je Savković
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2017. 18:43h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje protestuju ispred Skupštine, pozvale su danas Ustavni sud da se oglasi i poručile da su doživotne naknade njihova stečena prava.

One drugi dan protestuju ispred zgrade Skupštine, a protest su počele juče u Podgorici zbog smanjenja naknada sa 336 na 264 eura, odnosno sa 192 na 144 eura.

Članica Koordinacionog odbora Željka Savković poručila je predstavnicima MMF da "majke nisu udarile na budžet već oni sa kojima pregovaraju i koji su opustošili Crnu Goru".

Kako su ranije poručile neće odustati od zahtjeva za ukidanje zakona kojim im se smanjuje iznos naknade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova protest je odobrilo na sedam dana, a majke su zatražile da im se odobri produženje protesta.

Tok protesta:

13:38 Ministar pravde Zoran Pažin, komentarišući situaciju u vezi sa naknadama za majke sa troje i više djece, je poručio da je izvjesno da će Vlada sa velikom odgovornošću pristupiti planiranju i sprovođenju politike u oblasti socijalne i dječje zaštite.

"Vrata Vlade su otvorena za sve inicijative koje idu u prilog rješavanja nastale situacije", naveo je Pažin.

12:42 Majke su pozvale poslanika Liberalne partije Andriju Popovića, Bošnjačku stranku, Ivana Brajovića koji su izglasali zakon o smanjenju da podnesu ostavke

"Zarad svojih fotelja su podržali DPS, sram ih bilo", poručile su majke.

12:39 Savković je kazaza da svi znaju da "para u Crnoj Gori ima".

"Samo izgleda oni ne znaju. Svaki dan optužnice zbog miliona, pa gdje su onda pare", upitala je Savković.

12:35 Članica koordinacionog odbora iz Nikšića Maja Jovović je okupljene željela da podsjeti na "epizodu koju su majke doživjele u Duvanskom kombinatu".

"Nekadašnji član Odbora direktora Miško Vuković sadašnji poslanik je za 8. mart svim ženama oduzeo osmomartovski dar. Ova vlast je za doček Nove godine priredila smanjenje naknada, ova vlast ne smije da se usudi da ovog 8. marta izađe pred majke osim sa povučenim rješenjem o smanjenju. Zahtijevamo da se odmah jave", kazala je Jovović

12:28 Savković je poručila da majke neće odustati.

"Ako misle da će sve manje dolaziti ja im kažem da će dolaziti sve više. Ako misle da su majke neko sa kim mogu da mlate lijevo i desno ne mogu. Tu ćemo dočekati odluku o ukidanju smanjenja naknada. Hoćemo da se poštuju zakoni Crne Gore. Da nam djeca ne razmišljaju kolika će im biti penzija i plata", poručila je Savković

12:25 Majke ispred Skupštine skandiraju "lopovi, lopovi", traže ostavke da se izmijenjeni zakon povuče.

12:22 Lola Peković iz Bijelog Polja je kazala da je ljuta na vlast što je "na ovaj način izvela majke na ulice, a nismo to zaslužile".

"Vidite ovu zgradu preko puta. Tražili smo malu prostoriju da nam daju da se zgrijemo. Nisu dozvolili. Postavili smo mali šator za naše ženske potrebe i taj mali šator je bio važniji od 21.600 majki. Duško Markoviću naredio si da se šator skloni i to ispred zore. Sram te bilo ovako ti dočekivao zoru", rekla je Peković.

Ona je dodala da okupljene majke nemaju lidera, i da su majke danas "najveća institucija u Crnoj Gori".

"Doživotne naknade su naša stečena prava. Pozivamo Ustavni sud da se oglasi. Ovo nam niko ne može oduzeti jer ga ne damo. Majke neka budu ponosne zato što se bore protiv nepravde. Istrajaćemo u našim zahtjevima. Mi smo napaćene i izmučene. Doveli su nas do granice siromaštva. Ali bićemo istrajne. Majke budite istrajne jer majke mogu ovo", kazala je Peković

12:17 Savković je rekla da danas ne želi da pominje Filipa Vujanovića, Duška Markovića i Mila Đukanovića.

"Jer su se svi sakrili ispod suknje svoje majke i ne smiju da dođu", rekla je Savković.

Ona je predstavnicima MMF poručila da "majke nisu udarile na budžet već oni sa kojima pregovaraju i koji su opustošili Crnu Goru".

12:16 Savković je pozvala majke koje imaju jednom dvoje i majke koje ne mogu da imaju djecu da dođu na protest.

"Ne dozvolite da nas dijele. Sjutra ćemo se boriti i za njihovo pravo. Jedino zajedno možemo ovu pobjedu izvojevati. Biće majki, zapamtite, majka ostavi iza sebe trag, neko dijete koje ima danas 10 godina shvatiće da se neko borio za njega. Majke koje sjede kući ne moraju da izađu ali će ih to dijete za 10 godina pitati mama gdje si bila onaj dan", reklaj je Savković

12:07 ​Članica Koordinacionog odbora, Željka Savkovi poručila je da "zluradi koji nas brojite ne možete nas izbrojati".

"Ovdje su majke, djeca i muževi su kod kuće, porodice kući čekaju da vide da li će Vlada majke udostojiti odgovora. Nemojte dozvoliti da se Crna Gora okupi danas ispred Skupštine iako je pozivam danas da dođe ovdje. Ne brani Crna Gora danas sebe, danas brani majku. Ako ne odbrani majku izgubila je sebe. Podgoričanke, hvala vam što svaki dan jedna po jedna shvata da ne može btyi vrjedniji nečiji milion od njihovog centa. Milione nek troše onako kako ne dolikuje, a naše naknade neka ne diraju. Mislili su da noćas nećemo spavati, nijesmo spavali ali bilo nam je fino, pjevali smo igrali smo, suočavali se sa policijom koja nam je makla šator", rekla je Savković.

Oko stotinu korisnica naknada za majke sa troje i više djece koje protestuju zbog smanjenja naknada, provelo je noć ispred Skupštine Crne Gore.

Majke koje su ispred zgrade parlamenta okupile u četvrtak zahtijevajući ukidanje zakona kojim im se smanjuju naknade, poručile su da će sa protestom nastaviti najmanje do 7. marta.

Članica Koordinacionog odbora, Željka Savković, kazala je da im je protest odobren do 7. marta, ali da su predale zahtjev za produženje dozvole.

Ona je poručila da se majke neće razilaziti dok se ne ispune njihovi zahtjevi, i da one više ne mole, nego da sada naređuju da im se vrati njihovo stečeno pravo.

"Mirno i tiho smo proveli noć. Bilo je hladno, malo smo ložili vatru, ali su majke istrajne u svom zahtjevu. Imali smo šator, ali su nam to uklonili i misle da su sa time nešto učinili ali nijesu. Protesti su jedini vid borbe. Da je sreće u ovoj državi ne bi ih bilo. Očekujemo da će promijeniti odluku i nadamo se da će strani faktor uticati da nam izađu u susret. Očekujemo dolazak još majki i ne možemo da razumijemo zašto još sjede kući", rekla je Savković za TV Vijesti.

Majke protestuju jer je Vlada, u sklopu mjera štednje, smanjila naknade sa 336 na 264 eura, i sa 192 na 144 eura.

Galerija

Bonus video: