Kolski put će možda biti dio budućeg trga?

Arheološka iskopavanja kod Gradskog stadiona, na lokaciji gdje treba biti izgrađen novi trg, okončana su, nakon tromjesečnih radova
100 pregleda 1 komentar(a)
Kolski put, Foto: Arhiva Vijesti
Kolski put, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.03.2017. 20:40h

Agencija za izgradnju i razvoj odlučiće na koji će se način zaštititi dio trase puta otkrivenog tokom iskopavanja kod Gradskog stadiona.

„Predmetni lokalitet nema status kulturnog dobra. Međutim, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u okviru svojih nadležnosti izdala smjernice Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, kojima se, kroz prilagođavanje Projekta izgradnje Trga, predviđa sanacija i prezentacija ostataka kaldrmisanog puta“, saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Arheološka iskopavanja kod Gradskog stadiona, na lokaciji gdje treba biti izgrađen novi trg, okončana su, nakon tromjesečnih radova.

Iskopavanja su rezultirala otkrivanjem trase puta, koji prema ocjeni rukovoditeljke zaštitnih radova Marije Jabučanin, datira od početka 20. vijeka. Najvjerovatnije ga je izgradila austrougarska vojska, kao logističku liniju za potrebe povezivanja sa tvrđavom na Veljem brdu.

Nakon otkrića nalaza, koji je i danas, zbog kvaliteta izrade u dobrom stanju, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je, zbog njegovog značaja, uputila Agenciji za izgradnju i razvoj mišljenje da bi ova trasa trebalo da bude uključena u plan novog trga.

„Istražili smo 20 metara puta širokog 1,60 metara, rađenog od kamena“, kazala je Jabučanin, dodajući da je dio kaldrme pretrpio oštećenja zbog kasnijih asfaltiranja i građevinskih radova vršenih u centru grada, dok se njen sjeverni dio nalazi ispod stadiona.

Na lokalitetu je istražen dio groblja iz 19. vijeka, tokom čega je otkriveno 115 grobova. Većinu su činili dječji grobovi, koji su najvjerovatnije rezultat epidemije kolere. Posljednjeg dana istraživanja je, prema riječima Jabučanin, pronađen i bronzani prsten finije izrade sa staklenom površinom.

Bonus video: