Nuhodžić: Intezivnije raditi na jačanju i unapređenju sistema zaštite i spašavanja

"Vlada Crne Gore je na sjednici od 11. aprila 2013. godine, odredila ovaj dan za Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Ovim činom je pokazala da želi da javno vrednuje i odgovorno se odnosi prema jednom važnom segmentu u životu Crne Gore" , naglasio je Nuhodžić
1 komentar(a)
Dan zaštite i spašavanja, Foto: Vlada Crne Gore
Dan zaštite i spašavanja, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.03.2017. 20:33h

Povodom proslave Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sinoć je u KIC-u "Budo Tomović" upriličio svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja.

Tom prilikom prisutnima su se obratili ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, a prikazan je i film o razvoju i radu Službe zaštite i spašavanja Tivat.

Pozdravljajući prisutne ministar unutrašnjih poslova je pripadnicima sistema čestitao Dan zaštite i spašavanja i naglasio da je njihova misija puna humanosti i solidarnosti i da se hrabrost i odlučnost koju pokazuju tokom aktivnosti mora vrednovati na pravi način.

"Vlada Crne Gore je na sjednici od 11. aprila 2013. godine, odredila ovaj dan za Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Ovim činom je pokazala da želi da javno vrednuje i odgovorno se odnosi prema jednom važnom segmentu u životu Crne Gore" , naglasio je Nuhodžić.

"Poplave, požari, zemljotresi i druge vrste prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća su opasnost koja prijeti svakoj državi pa i Crnoj Gori. Zato ovaj sistem mora dobiti na značaju i moramo intezivnije raditi na njegovom jačanju i unapređenju" , dodao je je on.

Osvrnuo se i na probleme u finansiranju ovog sistema i izrazio očekivanja da će jedan dio ovog problema biti riješen kroz uspostavljanje fonda sredstava za zaštitu i spašavanje, ali je dodao da ovo pitanje zaslužuje punu pažnju i da se njime moramo baviti na organizovan i sistematičan način.

Ministar se osvrnuo i na funkcionisanje sistema u prethodnih deset godina, i njegovo reagovanje tokom poplava 2010. godine, požara i vanrednog stanja zbog ekstremnih vremenskih neprilika 2012. godine.

"I pored toga što je odgovor bio adekvatan, potvrdilo se i da postoje određeni nedostaci u smislu organizovanosti, nadležnosti, odgovornosti i koordinacije. Ministarstvo unutrašnjih poslova je spremno da poslije dobre i argumentovane analize podrži sva rješenja koja će u profesionalnom i funkcionalnom pogledu biti korak naprijed. Pri tom, svakako treba sagledati i uvažiti i ekonomske i druge opredjeljujuće faktore“ , ocijenio je Nuhodžić.

Čestitajući Dan zaštite i spašavanja, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić podsjetio je na specifičnost poslova u sistemu zaštite i spašavanja.

"Život je vrijednost koja nema cijenu. I zato s pravom kažemo: ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet. Brojna su zanimanja i profesije kojima su u osnovi spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara. Ipak, postoji razlika. Pripadnici sistema zaštite i spašavanja, spašavajući druge rizikuju sopstvene živote. I to je ono što ovaj sistem čini posebnim, a njegove pripadnike, malim ili velikim herojima svakodnevnice. Zato je za svaku državu ovaj sistem jako važan, jer su prijetnje od prirodnih i ljudski izazvanih katastrofa realnost za koju moramo biti pripremljeni", kazao je Mulić.

Naglasio je da Direktorat za vanredne situacije u ovom trenutku realizuje veliki broj projekata u saradnji sa EU, NATO i drugim međunarodnim organizacijama čija je vrijednost oko dva miliona eura.

Govoreći o planovima za 2017. godinu,Mulić je naglasio da je najvažniji zadatak izrada Stategije za smanjenje rizika od katastrofa s Akcionim planom za period 2018-2023 i podsjetio da se mora naći rješenje za uspostavljanje Nacionalnog trening centra.

On se zahvalio svim učesnicima u sistemu na korektnoj saradnji.

Nagrade i priznanja su dobili: Značku zaštite i spašavanja Dževat Šarkinović, zaposlen u Opštini Plav, Zahvalnicu: dr Aleksandra Vlahović, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – Hitna medicinska pomoć Bar, Željko Milić, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica, Boško Tomašević, vatrogasac-spasilac-vozač u Službi zaštite i spašavanja Nikšić, Vučeta Živković, vatrogasac-spasilac-dispečer u Službi zaštite i spašavanja Nikšić, Dragoljub Stijepović, vatrogasac-spasilac-vozač u Službi zaštite i spašavanja Nikšić, Novčanu nagradu, u iznosu od 500 eura su dobili:

Zoran Jovović, iz Gusinja, Ahmet Reković, član Gorske službe spašavanja Plav, Božo Pejović, instruktor za vatrogasno-spasilačke poslove u Službi zaštite i spašavanja Bar, Dušan Andrić, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica, Đorđe Marković, vatrogasac-spasilac-vozač u Službi zaštite i spašavanja Nikšić

Opštinske službe zaštite i spašavanja su tokom 2016. godine imale ukupno 11.766 intervencija, a Operativno-komunikacioni centar 112 je tokom 2016. godine primio 164 029 poziva i koordinirao sa 29 akcija spašavanja, u kojima je spašeno preko 70 ljudi.

Bonus video: