"Prijetnja za eko vrijednosti"

Amandman je podnijela poslanica EP iz Hrvatske Željana Zovko koja je izrazila "duboku zabrinutost zbog prijetnji ekološkom integritetu i eko-turističkoj vrednosti" Skadarskog jezera zbog projekta Porto Skadarskog jezera, vrijednog 75 miliona eura
82 pregleda 0 komentar(a)
Porto Skadar Lake
Porto Skadar Lake
Ažurirano: 02.03.2017. 19:52h

Evropski parlamentarci izrazili su zabrinutost povodom plana Vlade da dozvoli gradnju Porto Skadar Lake u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”. Amandmanima na rezoluciju Evropskog parlamenta o Crnoj Gori Vlada je pozvana da osigura da taj projekat nema negativan uticaj na za štitu nacionalnog parka.

Amandman je podnijela poslanica EP iz Hrvatske Željana Zovko koja je izrazila "duboku zabrinutost zbog prijetnji ekološkom integritetu i eko-turističkoj vrednosti" Skadarskog jezera zbog projekta Porto Skadarskog jezera, vrijednog 75 miliona eura. Parlamentarci su na posljednjem zasjedanju izrazili i zabrinutost zbog planova za izgradnju hidroelektrana na Morači koja vodom “napaja” Skadarsko jezero, a koje bi mogle da ugroze biodiverzitet. To su predložili poslanici EP Ulrike Lunaček, Teri Rajntke i Igor Šoltes, koji su izrazili zabrinutost zbog "neodrživog hidroenergetskog razvoja", posebno uključujući hidroelektrane na Morači.

Grupa crnogorskih nevladinih organizacija, uz podršku nekoliko međunarodnih, pokrenula je peticiju za spas Skadarskog jezera, kojom su tražili da Vlada stavi gradnje novih objekata unutar Nacionalnog parka, a koju je do sada potpisalo više od 6.000 ljudi. Oni su u pismu i propratnoj analizi “Grin Houma” upućenom ministru Pavlu Raduloviću, naveli da su vlasnik i generalni direktor Montenegro Resort Company (MRC) koja planira gradnju eko rizorta Porto Skadar Lake, Lionel Sonigo i Ivan Zindović, iznijeli niz netačnih tvrdnji i zbog toga Vlada i Ministarstvo održivog razvoja i turizma "moraju da preispitaju odluku o dozvoli za izgradnju kontroverznog projekta neiskusnom investitoru u za štićenoj zoni".

Pismo je uslijedilo nakon zahtjeva Radulovića da mu se dostave dodatne činjenice o projektu. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je, nakon toga, saopšteno da su “sve procedure u skladu sa zakonom i dobrom praksom" i da je građevinska dozvola investitoru izdata u skladu sa zakonom, a da će “zbog osjetljivosti pitanja”, biti urađena dodatna istraživanja. Sonigo i Zindović su saopštli da rade skladu sa zakonom, a da je u analizi “ izneseno niz netačnih i proizvoljnih informacija.

Bonus video: