Osmomartovski marš žena pod sloganom I hljeb i mir i ruže

„Još živimo u uslovima koji zahtijevaju borbu za ista prava za koja su se borile naše sestre početkom prošlog vijeka, marširajući pod parolama Hleb i ruže i Hleb i mir. Još je hleb na prvom mjestu, jer se veliki procenat žena bori za golu egzistenciju, koja još uvijek ne znači život“, kaže se u saopštenju
54 pregleda 0 komentar(a)
osmi mart, Foto: Shutterstock
osmi mart, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2017. 13:46h

Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima i Centar za ženska prava organizovaće, povodom 8. marta, Marš kojim će, kako su saopštili, ukazati na siromaštvo i težak položaj žena.

Iz Anime i Centra za ženska prava najavili su da je okupljanje učesnika Marša žena pod sloganom I hleb i mir i ruže zakazano za 12 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

„Još živimo u uslovima koji zahtijevaju borbu za ista prava za koja su se borile naše sestre početkom prošlog vijeka, marširajući pod parolama Hleb i ruže i Hleb i mir. Još je hleb na prvom mjestu, jer se veliki procenat žena bori za golu egzistenciju, koja još uvijek ne znači život“, kaže se u saopštenju.

Kako su ocijenili iz Anime i Centra za ženska prava, još su nacionalizam i netolerancija glavno oruđe manipulacije kojim se skreće pažnja građana sa ovih suštinskih problema, „a revolt koji oni izazivaju pretvara u "loše usmjerenu energiju" - nasilje i mržnju“.

„Svjedoci smo ukidanja, ignorisanja i grubog kršenja teško stečenih prava, zbog čega insistiramo na kontinuitetu osmomartovskih marševa i konferencija. Ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana žena ukazujemo na siromaštvo i težak položaj žena i pozivamo na otpor sve prisutnijoj marginalizaciji žena i militarizaciji društva.“, navodi se u saopštenju.

Iz Anime i Centra za ženska prava su pozvali sve da se digne glas protiv pokušaja političke instrumentalizacije žena.

Iz tih organizacija su najavili da će povodom 8. marta organizovati i IX Konferenciju žena u Crnoj Gori, koja će biti održana u Podgorici.

Organizovanje Osmomartovskog marša žena finansijski su podržali Mediteranski ženski fond, OAK Fondacija i švedska organizacija Kvinna Till Kvinna.

Bonus video: