NEĆE DA IH DIJELE U KATEGORIJE

Majke danas pred Vladom

Protest će, kako je najavljeno, početi u u 12 sati, a Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je odobrilo na sedam dana
69 pregleda 54 komentar(a)
majke protest, Foto: Boris Pejović
majke protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2017. 06:22h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje su najavile protest za danas ispred parlamenta, poručile su da neće odustati od zahtjeva za ukidanje zakona kojim im se smanjuje iznos naknade.

Protest će, kako je najavljeno, početi u u 12 sati, a Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je odobrilo na sedam dana.

Članica Koordinacionog odbora Željka Savković, rekla je da će "majke Crne Gore braniti zagarantovano i stečeno pravo i neće dozvoliti kategorizaciju žena".

"U ovome je više od 22 hiljade majki - sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, žena koje su se odrekle penzije i uzele naknadu i koje su to pravo stekle po osnovu radnog odnosa. U ovome želimo da stanemo iza svake majke podjednako“, rekla je Savković.

Ona je na pres konferenciji najavila da će protest biti dug.

"Pokušaće da nas iscrpljuju, nećemo to dozvoliti", poručila je ona.

Savković je kazala da će za učesnike protesta iz drugih gradova prevoz biti obezbijeđen.

Iz Unije slobodnih sindikata saopštili su da korisnice naknada koje nisu nastanjene u Podgorici, a žele da ulože žalbu na rješenja kojima im se umanjuje naknada, obrazac žalbe mogu preuzeti u regionalnim kancelarijama USSCG i kancelarijama sindikata prosvjete u Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama, Rožajama, Kotoru, Baru, Ulcinju i Herceg Novom.

Vlada nije pristala da udovolji zahtjevu majki, koje su 16. i 17. februara protestovale, tražeći da povuče odluku o umanjenju naknada.

Nećemo da odlučujemo o drugima

Na sastanku sa predstavnicima Vlade, majke su odbile ponudu da delegiraju jednu članicu koja bi učestvovala u radnoj grupi za kategorizaciju žena.

"Nije nam ni palo na pamet da prihvatimo tu ponudu Vlade. Nijedna od nas koja je prisustvovala pregovorima nije stručna da se time bavi. A i da jesmo, nismo mi te koje treba da odlučuju o sudbini ostalih majki koje su vjerovale državi", kazala je Željka Savković.

Prema njenim riječima, država je kategorizaciju majki sa troje i više djece koje bi imale pravo na naknadu, trebalo da uradi prije usvajanja zakona.

Zakon nije najbolji, ali o tome je trebalo prije misliti

Iako je i sama korisnica doživotne naknade za majke sa troje i više djece, Savković smatra da je zakon kojim je ostvarila to pravo diskriminatorski.

Dodaje da je o njemu trebalo da se, prije usvajanja, vodi ozbiljnija debata, ali i da sada kad je zakon usvojen, korisnice naknada nisu za to krive.

"Majke nisu tražile ovaj zakon, ali su uzele ono što im je on omogućio. Država im je omogućila doživotnu naknadu po uslovima koje je sama odredila, a potom je nekoliko mjeseci kasnije odlučila da tek tako promijeni pravila igre“, kaže Savković.