I dječiji pasoši sada su 40 eura

Iz MUP-a podsjećaju da je rok važenja pasoša 10 godina, a djeci mlađoj od četiri godine - dvije godine. “Licu od kojeg u vrijeme izdavanja pasoša nije moguće uzeti otiske prstiju, iz razloga privremenog karaktera, pasoš se izdaje sa rokom važenja od jedne godine”, naglasili su iz MUP-a
87 pregleda 15 komentar(a)
Pasoš, ekonomsko državljanstvo
Pasoš, ekonomsko državljanstvo
Ažurirano: 01.03.2017. 19:47h

Izdavanje pasoša za maloljetnu djecu, čak i bebe, od nedavno košta 40 eura, koliko i za odrasle građane.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova objasnili su da je razlog tome što je izmijenjen Zakon o administrativnim taksama.

Izdavanje dječjih pasoša je do ove godine koštalo 15 eura.

Izmijenjenim Zakonom o administrativnim taksama propisana je i za djecu taksa od 25 eura, koju su do sada plaćali samo odrasli. “Takođe, prema Odluci o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista, nadoknada za obrazac pasoša košta 15 eura”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Iz MUP-a podsjećaju da je rok važenja pasoša 10 godina, a djeci mlađoj od četiri godine - dvije godine. “Licu od kojeg u vrijeme izdavanja pasoša nije moguće uzeti otiske prstiju, iz razloga privremenog karaktera, pasoš se izdaje sa rokom važenja od jedne godine”, naglasili su iz MUP-a.

Poskupljenje pasoša za djecu komentarisano je na društvenim mrežama, kao i na stranici Udruženja Roditelji. Predsjednica tog udruženja Kristina Mihajlović kazala je da su primili dosta primjedbi roditelja, kontaktirali MUP i da će se u narednom periodu baviti tim problemom. Mihajlovićeva je rekla da će imati dva zahtjeva - da se amandmanski djeluje i usvoje izmjene Zakona o administrativnim taksama, kao i da se u većim filijalama MUP-a, zbog velikih gužvi, obezbijede posebni šalteri za roditelje sa djecom.

Ona je istakla da je neshvatljivo da se pasoši za djecu, pogotovo mlađu od četiri godine zbog kratkog roka važenja, izdaju po punoj cijeni.

Bonus video: