Dnevni centar u Herceg Novom uskoro u funkciji

Direktorica Dragica Kosić kaže da će, u skladu sa propisima, u Centru boraviti 18 osoba sa smetnjama u razvoju
92 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Kosić, Foto: Slavica Kosić
Dragica Kosić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.03.2017. 18:40h

Adaptacija i uređenje novih prostorija hercegnovskog Dnevnog centra je pri kraju, pa će nakon osam mjeseci djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ponovo moći da dobiju stručnu pomoć i vrijeme provedu u prostoru prilagođenom njihovim potrebama.

Direktorica Dragica Kosić ističe da je prostor od oko 160 metara kvadratnih namjenski adaptiran i prilagođen potrebama korisnika.

"Ima terasu sa južne strane, parking prostor i adekvatnan prilaz. Preostaje još da se ugradi četvoro vrata kako bi i oni u kolicima bez problema mogli da koriste toalete i uđu u salu za fizikalnu terapiju".

Ona kaže da će, u skladu sa pravilima, tu moći da boravi 18 korisnika Centra.

Novi prostor u naredne dvije godine plaćaće Nevladina organizacija Meritum čiji je osnivač Meri Borojević, sa kojom su Dnevni centar i Opština potpisali ugovor.

Preostaje da Meritum potpiše i ugovor i sa vlasnikom prostora, čime bi bili stvoreni uslovi da zaposleni u Centru počnu da unose stvari koje su uskladištili u objektu na Savini.

"Kada dobijemo obavijest da je potpisana i taj ugovor, obavijestićemo roditelje da moraju ponovo podnijeti zahtjev za smještaj djece, jer je Centar za socijalni rad ukinuo rješenja korisnicima. Dok se budu rješavale te administrativne stvari, prenijećemo namještaj, dokumentaciju i pripremiti dosijea za djeca".

Dnevni centar je u avgustu prošle godine iseljen iz objekta u Igalu u kome je radio od 2011.

Riječ je o zadužbini Nikole Nina Ukropine koju je on poklonio vrtiću “Naša radost“, a oni je ustupili na korišćenje Opštini.

U aprilu prošle godine vrtić na Savini zatvoren, jer nije bio bezbjedan za boravak djece. Dio je smješten u Igalu, pa su korisnici Centra ostali na ulici.

U Dnevnom centru je do zatvaranja boravilo 16 mladih sa smetnjama u razvoju.

Roditelji ističu da nestrpljivo očeku ponovni početak rada Dnevnog centra, jer prethodnih mjeseci većina nije mogla da djeci priušti i plati stručnu pomoć.

Bonus video: