Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu MANS-a za hipoteku zemljišta Solane

Tvrdi da je MANS u krivičnoj prijavi teretio Orlandića za nesavjesno obavljanje službene dužnosti nadzora, jer je, kao direktor Uprave za nekretnine, morao imati informaciju da njegov podređeni u ulcinjskoj područnoj jedinici vrši krivično djelo tako što nezakonito upisuje hipoteku na zemljište ulcinsjke Solane
50 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.02.2017. 18:34h

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijetu zbog kredita za čije obezbijeđenje je, kao hipoteka bilo stavljeno zemljište Solane „Bajo Sekulić“, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Riječ je o nekoliko kredita ukupne vrijednosti od 5,2 miliona eura, koji su uzeti kod CKB i Prve banke i za koje je kao kolateral stavljeno zemljište koje je vlasništvo države.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je na konferenciji za novinare da su u aprilu prošle godine podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine Mića Orlandića i načelnika njene područne jedinice u Ulcinju Dževdeta Čaprićija, kao i protiv više osoba iz Prve i Crnogorske komercijalne banke (CKB), koji su omogućili da se nezakonito upiše hipoteka na tom zemljištu.

Tvrdi da je MANS u krivičnoj prijavi teretio Orlandića za nesavjesno obavljanje službene dužnosti nadzora, jer je, kao direktor Uprave za nekretnine, morao imati informaciju da njegov podređeni u ulcinjskoj područnoj jedinici vrši krivično djelo tako što nezakonito upisuje hipoteku na zemljište ulcinsjke Solane.

On je saopštio da je tužilac Saša Čađenović, koji je odbacio krivičnu prijavu MANS-a, cijenio da nije postojala šteta po javni interes, odnosno državni budžet, da je imovina i dalje na mjestu na kojem jeste i da hipoteke nijesu realizovane.

"Osim toga, on je cijenio i da nije postojala korist za one koje je MANS osumnjičio da su kršili zakon. Radi se o nekoliko kredita od 5,2 miliona eura, što jeste direktna korist po osobe koje su bile uključene u tu transakciju“, kazao je Milovac.

MANS je, tvrdi, već poslao pritužbu Vrhovnom državnom tužiocu na takvo postupanje Čađenovića.

Milovac je podsjetio da je Čađenović tužilac kojem je bio dat u postupanje i predmet protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, za slučaj Carine, odnosno zemljište na Starom aerodromu, što je takođe jedna od krivičnih prijava koju je podnio MANS, a pomenuti tužilac odbacio.

Pravni savjetnik MANS-a Veselin Radulović kazao je da slučaj Solane nije pojedinačni, već da poprima elemente „neke pojave u tužilaštvu“.

"Šta tužioci rade kada žele da na ovakav način da odbace krivičnu prijavu? Oni prvo konstatuju da nema imovinske koristi. Samim tim promijene kvalifikaciju krivičnog djela tako što stave lakše krivično djelo, što utiče da rok zastare bude znatno kraći. Nakon toga konstatuju da je nastupila zastara krivičnog gonjenja“, rekao je Radulović.

Bonus video: