Volonturistički programi: Otvorite granice

Starčević je uvjeren da Herceg Novi ima širok razvojni prostor i značajne potencijale u oblasto volonturizma
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 13:28h

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi učestvovala je na prvom od dva modularna treninga u sklopu EU projekta "Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja - razvoj kvalitetnih volonturističkih programa“ koji je održan u Dubrovniku.

Želja organizatora bila je da trening pomogne unapređenju volonturističkih programa i ukaže na mogućnosti koje takav model pruža u razvoju turističkih proizvoda.

“Organizacija raznih vrsta "radnih kampova" u kojima volonteri mogu učestvovati u projektima širom svijeta i tako provesti svoj odmor, nije neki novitet. Međutim, u posljednjih nekoliko godina turoperatori su to otkrili kao novi "paket" u svojoj ponudi, te različite agencije nude odmor u kojemu su zagarantovana iskustva koja se ne mogu doživjeti u hotelskim kompleksima. Volonturisti ne žive u izolovanim hotelskim "getoima", već dolaze u direktan kontakt s lokalnim stanovništvom. Tako sklopljena prijateljstva znaju trajati godinama. Ponuda programa seže od brige za životinje, preko rada u poljoprivredi, do angažmana u dječjim domovima. Mnogi turoperatori nude kombinaciju odmora i volonterskog angažmana “ objašnjava rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević

Uvjeren je da Herceg Novi ima širok razvojni prostor i značajne potencijale u oblasto volonturizma.

“Mogli bi ponuditi aranžmane koji bi uključivali uređenje Savinske dubrave, obnovu starih pješačkih staza kroz zaleđe, radove na pošumljavanju, uređenje seoskih izvora, obnovu objekata tradiconalne gradnje, obnovu i revitalizaciju u turističke svrhe austro-ugarskih žandarmerijskih stanica, monitoring stanja u Parku prirode Orjen i tome slično. Dakle, mogućnosti su velike, a uspješnim provođenjem umnogome bi mogli poboljšati stanje u više oblasti i ujedno dobiti zanimljiv turistički proizvod”, ističe Starčević i objašnjuava da volonturisti u potpunosti plaćaju svoje troškove,.

Projekat „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ sprovodi se u sklopu EU prekograničnog IPA II programa za Hrvatsku i Crnu Goru. Cilj je jačanje saradnje javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko-crnogorskog prekograničnog područja. Vodeći partner za Crnu Goru je ADP Zid iz Podgorice, a za Hrvatsku – Udruga Mi iz Splita.

Galerija

Bonus video: