Bubo night: Prikupljali podatke o gnijezdilištima velike ušare

Bubo night je osmislio ornitolog Tomaž Mihelič iz slovenačkog BirdLifea
106 pregleda 0 komentar(a)
Bubo night, Foto: CZIP
Bubo night, Foto: CZIP
Ažurirano: 28.02.2017. 13:11h

Više od 40 volontera je u nedjelju veče na padinama Rumije učestvovalo u prvoj crnogorskoj noći najveće sove na svijetu, velike ušare (Bubo bubo), koju je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Bubo night je naučno-istraživačka aktivnosti, tokom koje su volonteri na 23 lokacije prikupljali podatke o gnijezdilištima velike ušare. Iz CZIP-a navode da je 46 popisivača na 12 lokacija identifikovalo prisustvo jedne od najrjeđih grabljivica u Crnoj Gori, o čijoj populaciji do sada skoro da nije bilo podataka.

Nakon uspješne noći na Rumiji, CZIP je sjutradan organizovao i mini Bubo night u kanjonu Cijevne gdje su prepoznate dvije tačke sa aktivnim gnijezdlištima velike ušare.

Ostale atraktivne lokacije za ušaru, na kojima su planirana naredna istraživanja su Sutorina, Moračke planine, Paštrovačka gora i Bjelopavlićka ravnica.

Koje lokacije će biti moguće istražiti ove godine, dodaju iz CZIP-a, zavisi prije svega od vremenskih prilika. Istraživanje zahtijeva vedro vrijeme bez vjetra, a podaci se mogu prikupljati najkasnije do polovine marta, dok se provjera uspješnosti gniježđenja popisom ptića vrši krajem juna i tokom jula.

"Bubo night planiramo postaviti kao tradiciju: izvanredno iskustvo za studente biologije, neka nova saznanja za ljubitelje prirode i odlično druženje uz upoznavanje skrivenih kutaka na najdivnijim mjestima u našoj zemlji", navode iz te NVO.

Bubo night je osmislio ornitolog Tomaž Mihelič iz slovenačkog BirdLifea. U toj zemlji, Bubo night se sprovodi već 19 godina.

"U Sloveniji na početku organizovanja Bubo nighta, bila su poznata samo 2 gnijezdilišta dok je zahvaljujući ovoj akciji sada poznato preko 160 gnijezdilišta i taj broj se iz godine u godinu povećava", navode iz CZIP-a. Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je počela sa realizacijom te aktivnosti.

Iz CZIP-a navode da je za ovo istraživanje važna masovnost."Jedna osoba može pokriti samo jednu tačku u toku dana i to je razlog za okupljanje što većeg broja popisivača kako bi se dobili precizni podaci, tj. kako se nalazi ne bi duplirali. Ukoliko je 30 ljudi na terenu i pokriva 30 tačaka ovakva akcija zamjenjuje 30 dana rada jednog istraživača".

Prvi Bubo night u Crnoj Gori, CZIP je organizovao u saradnji sa projektnim timom "Uspostavljanje Natura 2000 mreže", koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti je uspostavljanje temelja za Natura 2000 mrežu, u cilju zaštite ekološki najvrijednijih i najugroženijih vrsta životinja, biljaka i staništa, uključujući i ptice, u skladu sa relevantnim EU Direktivama o zaštiti prirode.

Svadbeni kumovi

Učesnici koji su prepoznali velike ušare - zaljubljene mužjake koji dozivaju ženku, dobili su status svadbenih kumova i kuma što im je dalo mogućnost da imenuju pronađenu sovu kao i da učestvuju na ljetnjem cenzusu ptića velike ušare.

CZIP u junu i julu planira noćne terene za monitoring uspješnosti pronađenih parova. Popisivači koji pronađu ptiće velike ušare dobijaju status krštenih kumova i imaju pravo da daju ime najvećim ptićima u životinjskom carstvu. Prva tri mužjaka koji su identifikovani na Rumiji za sada su dobili imena: Drago, Lazar i Pluma (latinski naziv za pero) i svi su pripadnici porodice Bubić. Ostala imena svadbenih kumova se još čekaju.

Bonus video: