Studenti psihologije kroz "Virtus" uče da rade u praksi

Udruženje studenata psihologije organizuje niz akcija, od humanitarnih do debata o “zabranjenim” temama
208 pregleda 0 komentar(a)
studenti psihologije, Foto: Svetlana Mandić
studenti psihologije, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.02.2017. 15:59h

Svjesni da im mnogo toga na fakultetu fali da bi svoje znanje upotpunili, ali i da se situacija neće brzo promijeniti nabolje, studenti psihologije sa nikšićkog Filozofskog fakulteta odlučili su da „stvar preuzmu u svoje ruke“ i da osmišljavljanjem raznih vannastavnih aktivnosti poboljšaju studije, doprinesu svom obrazovanju kako bi se što kvalitetnije pripremili za ono što ih čeka - posao psihologa.

Prije četiri godine osnovano je Udruženje mladih psihologa “ Virtus ” koje je nakon početničkog zanosa stalo sa radom, pa je obnovljeno prošlog novembra sa novim nazivom i novim mladim snagama. Samo što su podnijeli zahtjev za registraciju, Udruženje studenata psihologije „ Virtus “ je realizovalo prvu akciju i osmislilo pozamašan program za ovaj semestar koji su već počeli da ostvaruju.

“Prva naša aktivnost bila je humanitarna akcija prikupljanja garderobe i higijenskih sredstava za Psihijatrijsku ustanovu u Dobroti. Onda su krenuli ispiti i mi smo samo napravili plan i program za ovaj semestar koji smo već počeli da realizujemo”, kaže za “Vijesti” Anđela Simonović, predsjednica “Virtusa”, udruženja koje broji 40 članova, od kojih je dvadesetak aktivno.

Prošle sedmice održali su prvu debatu u “Tabu klubu”, a tema je bila incest. Pored studenata psihologije, debati su prisustvovali i studenti drugih odsjeka, a zanimljivost teme doprinijela je tome da je debata umjesto planiranih sat, trajala dva sata.

“Debate će se održavati svako 15 dana, a cilj nam je da se otvori dijalog o stvarima o kojima se u našem društvu još uvijek dovoljno ne priča ni u porodici, ni u u široj zajednici. Za budućeg psihologa ne bi trebalo da postoje tabu teme, jer ne možeš osuđivati osobu ako želiš da joj pomogneš. Kako nekome možeš pomoći ako imaš predrasude”, objašnjava Ksenija Koska razlog osnivanja “Tabu kluba”.

Nakon incesta, slijede jednako zanimljive teme poput čedomorstva, LGBTQ populacije, samoće, depresije kod mladih, suicida. Upravo ta depresija i sve veći veći procenat suicida kod mladih dali su im ideju da oforme Klub psihološke podrške, koji će ovih dana početi sa radom.

“Cilj osnivanja tog kluba je da osnažimo jedni druge, da sami sebi pomognemo. Prilikom mini istraživanja došli smo do zaključka da je mnogo depresije kod studenata, i uopšte kod mladih, a zabrinjava nas i sve veći broj samoubistava. Zato je klub i osnovan, a svake sedmice radićemo seanse. Supervizor nam je profesor kliničke psihologije Vesna Milović”, kaže Anđela, koja je studentkinja četvrte godine.

Njena tri godine mlađa koleginica Ksenija objašnjava da će Klub raditi tako što će formirati zatvorene grupe od deset članova, a na seansama će razgovarati o temama o kojima članovi grupe žele da razgovaraju.

“Za prvu grupu već se prijavilo 11 studenata i ukoliko bude još zainteresovanih formiraćemo i više grupa. Kada grupa počne sa radom neće biti moguće da im se naknadno neko drugi priključi jer su oni već stvorili povezanost i zajedništvo, a sve ono o čemu se razgovara ostaje unutar grupe. Na taj način svako će štititi svoju privatnost”, kaže Ksenija i priznaje da su je starije kolege “lako uvukle” u “ Virtus ” jer je željela da poboljša stanje na fakultetu.

Tabu i Klub podrške nijesu jedine aktivnosti koje studenti psihologije planiraju da realizuju ovog semestra.

“Čekamo odgovor od MUP-a za istraživanje sa policajcima na nivou cijele Crne Gore koje se odnosi na njihove crte lica u cilju pružanja eventualne psihološke podrške, jer je riječ o ljudima koji rade veoma stresan posao. Formirali smo projektni istraživački tim koji bi radio u devet gradova i samo čekamo odobrenje MUP-a da počnemo sa istraživanjem”, kaže Anđela.

Narednog mjeseca snimićemo video na temu vršnjačkog nasilja kako bismo skrenuli pažnju ljudima na tu sve učestaliju pojavu, ali i pomogli da nasilje prepoznaju, adekvatno reaguju na njega, kao i na koji način da preventivno djeluju i šta ne bi trebalo da rade.

Planirani su eksperimenti po školama, radionice sa studentima sa učiteljskog i nastavničkih smjerova o prepoznavanju emotivnih problema djeteta, zlostavljanja, na koji način prići djetetu. Sa Crnogorskim ženskim lobijem i “Centrom za ženska prava” rade projekat u vezi sa djecom žrtvama nasilja i djecom koja su pod rizikom.

Bonus video: