Odbor podržao izmjene zakona o advokaturi, obligacionim odnosima i kancelariji za mlade

Zakonom se definišu uslovi pod kojima advokat iz države članice EU ima pravo da se bavi advokaturom u Crnoj Gori, način upisa u imenik stranih advokata, polaganje pravosudnog i advokatskog ispita na službenom jeziku u Crnoj
69 pregleda 0 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Skupština Crne Gore
Zakonodavni odbor, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 27.02.2017. 14:07h

Zakonodavni odbor podržao je danas predložene izmjene zakona o advokaturi, obligacionim odnosima i osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Izmjenama Zakona o advokaturi predviđeno da će advokati iz država članica Evropske unije (EU) moći da obavljaju tu djelatnost u Crnoj Gori.

Te zakonske odredbe primjenjivaće se od dana pristupanja Crne Gore EU.

Zakonom se definišu uslovi pod kojima advokat iz države članice EU ima pravo da se bavi advokaturom u Crnoj Gori, način upisa u imenik stranih advokata, polaganje pravosudnog i advokatskog ispita na službenom jeziku u Crnoj Gori.

Pravo upisa u imenik stranih advokata, radi obavljanja advokatske djelatnosti u Cmoj Gori ima advokat iz države članice EU koji je upisan u registar za obavljanje advokatske djelatnosti u matičnoj državi, a koji je državljanin države članice EU i osiguran je od profesionalne odgovornosti.

„Dokumenti kojima se dokazuju ove činjenice uzeće se u obzir ako nije proteklo tri mjeseca od dana njihovog izdavanja i moraju biti dostavljeni u ovjerenom prevodu na crnogorski jezik“, kaže se u zakonskom obrazloženju.

Advokat koji je upisan u imenik stranih advokata ne može biti biran u organe Advokatske komore, niti zaposliti advokatskog pripravnika.

Članovi Zakonodavnog odbora podržali su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Prema tom dokumentu, Crna Gora će godišnje obezbjeđivati oko 44 hiljade eura za rad te kancelarije, čije je sjedište u Tirani.

Cilj kancelarije je da podrži regionalnu razmjenu mladih i razmjenu ideja, kao osnov za perspektivu buduće saradnje u regionu Zapadnog Balkana, i da omogući intenziviranje regionalne saradnje i institucijama koje su posvećene mladima.

„Kancelarija će imati ulogu u obezbjeđivanju sprovođenja zajedničkih regionalnih projekata za mlade ljude sa akcentom na načela demokratske vladavine, odrzivog ekonomskog razvoja, obrazovanja i inovacija i koordinaciji saradnje mladih na Zapadnom Balkanu“, kaže se u obrazloženju.

Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih potpisali su premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, 4. jula 2016. godine u Parizu.

Članovi Odbora podržali su izmjene Zakona o obligacionim odnosima kojim se reguliše koncept prava nematerijalne štete i unapređuju odredbe koje se odnose na građansko-pravni aspekt zaštite prava ličnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: