Raste otpor prema gasovodu u Boki: Grbljani, Krtoljani i Luštičani "dižu bunu"

Prema nacrtu Master plana gasifikacije Crne Gore, IAP gasovod koji će u Crnu Goru „ući“ iz Albanije u zaleđu Ulcinja, trebalo bi da kroz Boku prođe na potezu od Jaza do Rosa
132 pregleda 0 komentar(a)
Gasovod
Gasovod
Ažurirano: 27.02.2017. 08:33h

Veliki zajednički zbor građana više mjesnih zajednica u Grblju, Luštici te Krtolima i Krašićima, održaće se u četvrtak u 18 sati u Poslovnom centru „Vukšić“ u Radanovićima. Zbor koji su sazvala rukovodstva mjesnih zajednica Grblja, Krtola i Luštice ima samo jednu tačku dnevnog reda – trasu IAP međunarodnog novog gasovoda iz Azerbejdžena za zapadnu Evropu, a koja bi trebalo da prođe po sred ta tri velika područja u Boki Kotorskoj. Mještani Krtola i Grblja već su izrazili svoje protivljenje planiranoj trasi, a sada im se pridružuju i Luštičani. Na zbor koji će se održati u četvrtak veče u Grblju, pozvani su i predstavnici opština Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi.

„Molimo vas da se zbog ozbiljnosti situacije, odazovete u što većem broju da bi smo mogli zauzeti zajednički stav o planiranoj trasi gasovoda na potezu od Jaza do Rosa jer je to od životnog interesa svih na ovom prostoru, a posebno od interesa za buduće generacije“, stoji u pozivu koji se od danas distruibuira mještanima Grblja, Krtola i Luštice.

Prema nacrtu Master plana gasifikacije Crne Gore, IAP gasovod koji će u Crnu Goru „ući“ iz Albanije u zaleđu Ulcinja, trebalo bi da kroz Boku prođe na potezu od Jaza do Rosa. Naime, nakon što iz mora „izađe“ u uvali Trsteno u Donjem Grblju, gasovod će biti polagan kopnom kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola.

„Zamišljeno je da gasovod onda preko Đuraševića, sredinom Radovića i preko Gošića gdje treba da se gradi distributivno postrojenje za Herceg Novi, ide prema Gornjim Krašićima, ulazi u more kod rta Dobreč i nastavlja dalje za Hrvatsku. To nam nikako ne odgovara jer bi praktično značilo rušenje mnogih kuća u Krtolima, zabranu svake gradnje na velikom dijelu naših imanja zbog velikih tzv. zaštitnih zona za gasovod, odnosno u krajnjem, iseljavanje domicilnog stanovništva koje ovdje živi vjekovima. Tri zaštitne zone oko gasovoda u kojima se važi zabrana ili poseban režim bilo kakve gradnje objekata ili sadnje biljaka široke su 10, 60 i čak 400 metara, što će značajno ugroziti naše živote i obezvrijediti našu imovinu“, istakao je nedavno predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević koji je obrađivačima Master plana već i predložio alternativnu trasu. Protiv aktulene trase su zvanično, i u Opštini Tivat koja je obrađivačima nacrta Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (PPPNOP) već lani uputila primjedbu da trasu gasovoda izmjeste sa područja te opštine u Krtolima, a i Grbljani su nedavno najavili da će od svoje Opštine Kotor i oni tražiti da tako postupi.

Inače, na nedavnoj javnoj raspravi na Cetinju obrađivači Master plana gasifikacije Crne Gore priznali su da opšte nisu konsultovali i uzeli u obzor Prostorno-urbanistički plan Opštine Tivat koji ne predviđa postavljanje gasovoda i javno su rekli da bi ovakva trasa mogla da izazove “iseljavanje sela Radanovići u Grblju i sela Radovići u Tivtu”. Protiv ove trase je i kompanija “Luštica Development” koja na 7 miliona kvadrata tivatskog dijela Luštice gradi 1,1 milijardu eura vrijedan novi turistički grad Luštica bay, jer su obrađivači master plana i PPPNOP-a gasovod ucrtali posred budućeg šampionskog golf terena od million kvadrata koji je jedan od kljulnih djelova tog luksuznog turističkog kompleksa.

Dok otpor gradnji gasovoda kroz Boku raste kako kod mještana tako I kod največćih stranih investitora koji ovdje realizuju turističke porijekte, Ministarstvo ekonomije se “pravi gluvo” pa je tako ministarka Dragica Sekulić prošle nedjelje u Bakuu izjavila da je “Ministarstvo ekonomije kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za IAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura.” Sekulić je najavila da će te aktivnosti početi tokom drugog kvartala ove godine kao i da će nakon izrade idejnog projekta gasovoda kroz Crnu Goru, naša država “se dodatno približiti izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda.”

Bonus video: