SMATSA očekuje 102 miliona eura prihoda

. Prošle godine Kontrola letjenja Srbije I Crne Gore je samo u aerodromTivat investirala skoro 5 miliona eura
58 pregleda 0 komentar(a)
kontrolni toranj, Foto: SMATSA
kontrolni toranj, Foto: SMATSA
Ažurirano: 26.02.2017. 13:36h

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) ove će godine prihodovati ukupno 102,2 miliona eura, dok će rashodi iznositi 100,3 miliona eura – stoji u Finansijskom planu te jedine preostale zajedničke firme dvije države za 2017., a koji je upravo razmatrala crnogorska Vlada.

SMATSA d.o.o.u kojoj Srbija ima 92, a Crna Gora 8 odsto kapitala, kontroliše vazdušni prostor nad Srbijom, Crnom Gorom, južnim Jadranom, kao i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora u BiH i posluje po najstrožijim međunarodnim standardima za civilno vazduhoplovstvo. Po sigurnosnim kriterijumima u 2015. godini SMATSA je od Eurocontrola, ocijenjena je kao najbolja kontrola letjenja u Evropi.

Osim uobičajenog niza usluga u vazdušnoj plovidbi (kontrola letjenja, navigacija, meteorološka slušba, komunikacije i nadzor), SMATSA se bavi obukom licenciranog vazduhoplovnog sooblja, u Vršću ima jednu od najmodernijih škola za obuku civilnih pilota u Evropi, a bavi se i kalibražom iz vazduha zemaljskih radio-navigacionih uređaja, odnosno uslugama tehničkog održavanja vazduhoplova. Osim u Srbiji i Crnoj Gori, usluge kalibraže navigacionih instrumenata iz vazduha, specijalno opremljenim avionom tipa “Hawker Beechcraft King Air 350”, SMATSA pruža i klijentima u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH, Mađarskoj, Sloveniji i Švedskoj.

SMATSA-ina vazduhoplovna akademija u Vršcu ima sopstveni aerodrom i modernu flotu od ukupno 20 aviona za obuku pilota tipa Cessna 172S, Cessna 172N and Cessna 310. Početkom februara direktor SMATSA Radijica Rovčanin i ambasador Iraka u Srbiji Kasum Asker Hasan, potpisali su višemilionski vrijedan ugovor po kome će u Vršcu biti školovano 200 kandidata iz Iraka za sticanje dozvola za profesionalnog pilota putničkog aviona, odnosno pilota privatnog aviona, a prva grupa studenata iz te zemlje obuku će početi već u maju.

SMATSA inače, zapošljava oko 900 ljudi na čije će se zarade i ostale sa platama povezane troškove i naknade, ove godine utrošiti skoro 49 miliona eura. Za investicije SMATSA će u 2017 potrošiti 19,12 miliona eura. Prošle godine Kontrola letjenja Srbije I Crne Gore je samo u aerodromTivat investirala skoro 5 miliona eura, izgradivši novi kontrolni toranj sa poslovnim prostorijama, te ugradivši najmoderniju novu elektronsku i komunikacionu opremu uključujući i novi aerodromski radio-navigacioni uređaj lokalajzer.

Bonus video: