Ozon: Spriječiti dalji pritisak na vode Gornje Zete

"Imajući u vidu bujični karakter voda Gornje Zete, od izuzetnog značaja je i uraditi kvalitetne planove za sprečavanje rizika, zaštite i spašavanja od poplava, koji kao jednu od mjera treba da uzmu u obzir i mogućnost eventualne valorizacije poplavnih protoka, što otvara mogućnost da se u tom dijelu uspostavi saradnja sa Elektroprivredom", navodi se u saopštenju "Ozona".
127 pregleda 0 komentar(a)
Zeta i Krupac, Foto: Svetlana Mandić
Zeta i Krupac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.02.2017. 09:39h

Ekološki pokret "Ozon" smatra da je neophodno spriječiti dalji pritisak na vode Gornje Zete koje imaju veliki ekosistemski značaj za cijelo područje Jadranskog sliva, kao i uraditi procjenu ekonomske vrijednosti svih potencijala, kako bi se stekli uslovi za njihovu pravilnu, ekološki i ekonomski održivu valorizaciju i zaštitio javni interes građana Crne Gore.

Njihovo reagovanje se odnosi na planiranu realizaciju projekta Elektroprivrede prevođenja Zete u jezero Krupac, ali i upozerenja stručnjaka da će takav projekat dovesti do pojačanog plavljenja Miločanskog, Brezovačkog i Rastovačkog polja i formiranje deponija smeća.

"Prije realnog sagledavaja svih potencijala i razvojnih šansi voda Gornje Zete potrebno je riješiti probleme zagađenja otpadnim vodama iz industrija i domaćinstava, nekontrolisanog odlaganja različitih vrsta otpada, pa i opasnog. Imajući u vidu bujični karakter voda Gornje Zete, od izuzetnog značaja je i uraditi kvalitetne planove za sprečavanje rizika, zaštite i spašavanja od poplava, koji kao jednu od mjera treba da uzmu u obzir i mogućnost eventualne valorizacije poplavnih protoka, što otvara mogućnost da se u tom dijelu uspostavi saradnja sa Elektroprivredom", navodi se u saopštenju "Ozona".

Uz svo uvažavanje potrebe unapređenja poslovnih rezultata nacionalne elektroenergetske kompanije u "Ozonu" smatraju da se ne mogu samo forsirati hidropotencijali u kontekstu povećanja prihoda HE "Perućica" već se moraju uzeti u obzir i drugi aspekti kao što su naučni, sportski i ruralni turizam, razvoj slatkovodnog ribarstva, organska poljoprivredna proizvodnja.

"Pozivamo na ozbiljnost sve relevantne institucije na državnom i lokalnom nivou, uz podsjećanje da je potrebno hitno uraditi planove integralnog upravljanja vodnim resursima koji će biti usklađeni sa planskim i strateškim dokumentima. Javno pozivamo Vladu da prestane po svaku cijenu forsirati izgradnju hidro-energetskih objekata, već da se okrene obezbjeđivanju preduslova da naše vode neusmetano vrše prirodnu ekosistemsku funkciju, jer je to javni i interes građana Crne Gore", zaključuju u “Ozonu”.

Bonus video: