MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA MEVLUDIN NUHODŽIĆ ZA "VIJESTI":

Dosta su nepravedno uzimali novac vrijednih službenika

Nuhodžić je pojasnio da se isplata varijabila umjesto u nagrađivanje i motivaciju službenika pretvorila u suprotno... Na to je išlo oko 540 hiljada eura godišnje
123 pregleda 37 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić (Novine)
Mevludin Nuhodžić (Novine)
Ažurirano: 26.02.2017. 07:52h

Varijabilni dio zarade najčešće je dodjeljivan rukovodećem kadru i službenicima MUP-a, a manji dio po tom osnovu isplaćivan je policijskim službenicima. Izostajalo je  nagrađivanje službenika koji to  zasluže zalaganjem, rezultatima i na osnovu  težine posla koji obavljaju.

To je “Vijestima” saopštio ministar unutrašnjih poslova Mevludnin Nuhodžić, ističući da je došao kraj toj lošoj praksi. 

On je kazao da  se do daljeg varijabila  neće isplaćivati - dok se ne uredi to i ostala pitanja te   da je odlučan da sprovede mjere štednje na brojnim pozicijama u MUP-u, odnosno Upravi policije.

Nuhodžić je pojasnio da se isplata varijabila umjesto u nagrađivanje i motivaciju službenika pretvorila u suprotno... Na to je išlo oko 540 hiljada eura godišnje. 

“Uvidom u finansijske izvještaje iz ranijeg perioda, evidentno je da je varijabilni dio zarade  najčešće dodjeljivan rukovodnom kadru i službenicima MUP-a, dok je manji dio po tom osnovu isplaćivan policijskim službenicima. Čini se da ta mogućnost nagrađivanja nije postigla svoju svrhu, a to je motivacija najvrednijih, jer nijesu poštovani kriterijumi određeni Uredbom i pretvorila se u svoju suprotnost. Takva praksa mora da se prekine, a  da se  nagradi svaki službenik koji to zasluži svojim zalaganjem, postignutim rezultatima i na osnovu kompleksnosti i težini posla koji obavlja”.

Prema podacima finansijske službe MUP-a -  tokom 2016. godine na mjesečnom nivou  bruto iznos po osnovu varijabila  iznosio je -  44.890 eura.

Podaci “Vijesti” pokazuju da su pojedine starješine u MUP-u ili Upravi policije gotovo svakog mjeseca na osnovu varijabile na osnovnu platu dobijali još po 250 eura, tako da su neki godišnje po tom osnovu prihodovali i do 2.000 eura.

Zbog štednje ali i  mešetarenja oko isplate varijabile - Nuhodžić je 25. januara obavijestio  službenike MUP-a i UP da je stopirao isplatu tog dijela za nagrade.

“Ta mjera  nije  oročena na godinu  dana, već dok se ne sagleda koliko se  ukupno novca  izdvaja  za tu vrstu davanja, koja nije  obavezujuća već je važećom  Uredbom  o načinu  dodjeljivanja varijabilnog dijela zarade. Ona je  data kao mogućnost nagrađivanja državnih službenika i namještenika  za postignute izuzetne rezultate. Tom Uredbom propisano i da se varijabilni dio zarade za službenike  predlaže  i isplaćuje  kvartalno  i  polugodišnje, a ne svakog mjeseca što je bila česta praksa u prethodnom periodu. Uvedena mjera  ne znači ukidanje prava zaposlenih, koja im po zakonu pripadaju, već uređivanje ovog   i svih drugih  pitanja   kroz  fiskalnu konsolidaciju, a  što će dovesti do potrošnje zasnovane na realnim potrebama i prioritetnim zadacima”, pojasnio je prvi čovjek najvećeg državnog aparata sa gotovo 5.000 ljudi.

Ministar policije tvrdi da su u skladu sa prioritetnom politikom Vlade -  mjere štednje u 2017.  nužne na svim nivoima.

“Očigledno je da  se mora  podizati svijest onih koji su dio državne uprave o tome koliko je važan  odgovoran odnos  prema  trošenju novca, koji izdvajaju građani  Crne Gore  za efikasno  funkcionisanje državnog aparata. U skladu sa  postavljenim ciljevima Vlade, Ministarstvo unutrašnjih poslova  odlučno je u namjeri da se sprovedu  sve neophodne mjere kako bi se racionalizovala potrošnja  budžetskih sredstava,  a time  pokazao  veći nivo odgovornosti  i naravno ekonomičnosti”, saopštio je Nuhodžić.

Najavio je da će tokom godine racionalizovati i isplatu budžetskog novca MUP-a opredijeljenog i za rad službenika u komisijama i radnim tijelima.

Upućeni tvrde da se i rad u  komisijama često  zloupotrebljavao, jer je bespotrebno delegiran veći broj službenika u tim tijelima zbog  naknada za angažovanje.

Sindikat Uprave policije nedavno je pozdravio odluku Nuhodžića da do daljeg zaustavi diskriminatorski odnos prilikom isplate varijabila, koju su godinama dobijale starješine...

MUP, kako je planirano, ove godine trebalo bi da iz budžeta dobije 84,81 milion, od čega će za Upravu policije otići 59.301.357,02 eura.

Najveći dio budžeta MUP-a “poješće” plate 4.063 službenika Uprave policije, na čije  bruto zarade će otići 52,55 miliona eura.

Kupuju opremu za policiju, ali i AFIS sistem

Ministar Mevludin Nuhodžić kazao je da je ove godine planom, javnih nabavki za MUP predviđeno da se potroši  21.637165,30 eura. 

“U ovoj godini za Ministarstvo je najvažnija nabavka opreme koja se odnosi na podizanje nivoa bezbjednosti i borbu protiv organizovanog kriminala  i shodno tome najznačajnije  su -  nabavka policijskog AFIS sistema, koji je veoma značajan za rad policije, odnosno Forenzičkog centra, nabavka najmodernije opreme za rad kriminalističke policije, kao i oprema u okviru projekta integrisanog upravljanja granicom”, saopštio je Nuhodžić.

Štednja i na gorivo, dnevnice, putovanja...

Tokom 2017. godine planirano je da su u MUP-u i UP racionalnije troši  novac za službena putovanja, potrošnju goriva, dnevnice. 

“Efikasnijom organizacijom  rada unutar institucije a što je jedan od glavnih ciljeva koje smo definisali Strategijom reforme javne uprave, odnosno Strategijom razvoja Uprave policije  u naredne četiri  godine i pratećim Akcionim planom za njeno sprovođenje.

Planiranim uštedama nastojaćemo da   mladim kadrom osnažimo  sistem bezbjednosti posebno u Upravi policije, i takođe očekujemo da ćemo riješiti problem preopterećenosti policijskih službenika u pojedinim organizacionim jedinicama ali i obezbijediti redovno isplaćivanje  novca po osnovu prekovremenog rada”, najavio je Nuhodžić.

Preporučujemo za Vas