17 učenika iz CG školovanje nastavlja u Britaniji

„Uprkos činjenici da Crna Gora ima najmanje stanovnika od svih četrnaest zemlja, njoj je pripao lavovski dio,” navodi se u saopštenju HMC
375 pregleda 11 komentar(a)
biblioteka, gimnazija, Foto: Boris Pejović
biblioteka, gimnazija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2017. 17:53h

Od 14 zemlja čiji su se učenici i ove godine takmičili za prestižnu britansku HMC stipendiju”, najbolje su prošla djeca iz Crne Gore. Od 100 stipendija, 17 su dobili crnogorski đaci, koji će školovanje nastaviti u prestižnim britanskim srednjim školama.

Crnoj Gori ove godine ide šest punih stipendija, a 11 je parcijalnih, koje takođe pokrivaju najveći dio troškova - i do 80 odsto.

„Uprkos činjenici da Crna Gora ima najmanje stanovnika od svih četrnaest zemlja, njoj je pripao lavovski dio,” navodi se u saopštenju HMC.

Najviše stipendija, osam, dobili su đaci podgoričke Gimnazije. Njih troje - Vasilije Borović, Jelena Đurović i Itana Radović imaće punu stipendiju, a do 80 odsto troškova školovanja biće pokriveno još i Kani Ljajević, Vanji Malbaški, Zoji Pejović, Asji Mijović i Iliji Miljkoviću. Odlične rezultate pokazale su i učenice Gimnazije iz Danilovgrada. Punu stipendiju dobili su Mirela Rujović i Jovan Vlahović, a djelimičnu Nada Radonjić. I učenik pljevaljske Gimnazije Slobodan Marković dobio je punu stipendiju. Tri učenice Gimnazije iz Kotora takođe će se zahvaljujući djelimičnim stipendijama školovati u britanskim školama Anja Aprcović, Dušan Liješević i Ana Vukašević, kao i Ksenija Ivanović, iz barske i Jana Vasiljević iz hercegnovske gimnazije.

HMC projekt je osnovan 1992. godine od strane privatnih britanskih škola HMC grupe radi stipendiranja učenika sa izuzetnim rezultatima iz Istočne i Centalne Evrope. Tek od 2010. ovaj je program počeo u Crnoj Gori. A.K.

Bonus video: