Majke se na umanjenje naknade mogu žaliti i vikendom

USSCG pokrenuo inicijativu za formiranje pravnog tima koji će voditi upravni spor, ako Ministarstvo rada odbije žalbe
130 pregleda 1 komentar(a)
Centar za socijalni rad Podgorica, Foto: Luka Zeković
Centar za socijalni rad Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2017. 10:47h

Centri za socijalni rad radiće produženo, vjerovatno i vikendom, jer su stvorene gužve pošto majke sa troje i više djece u velikom broju podnose žalbe na rješenja o umanjenim naknadama.

PR menadžerka Ministarstva rada i socijalnog staranja Lela Vuković rekla je juče “Vijestima” da će Centar za socijalni rad u Podgorici raditi danas od osam do 14 sati, kako bi se izbjegle gužve.

Ona je kazala da svi centri rade od osam do 16 sati, a da zaposleni nakon toga obrađuju žalbe i upućuju ih Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Ministarstvo i centri apeluju na majke da ne stvaraju gužve jer nema potrebe za tim.

“Zaposleni rade savjesno i odgovorno i da nijedna žalba neće biti odbijena zbog neblagovremenosti, uslovljene radnim vremenom centara”, rekla je Vuković.

Ona je istakla da se žalba može uputiti i poštom.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić prije dva dana zatražio je od ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da “spriječi administrativni teror” u Centru za socijalni rad Podgorica jer majke satima čekaju da predaju žalbu na rješenje o umanjenu doživotne naknade po osnovu rođenja troje i više djece.

Demokrate su juče saopštile da su Centri za socijalni rad rješenja kojima su umanjene naknade majkama po osnovu rođenja troje ili više djece donijeli istog dana 10. februara.

"Rok od 15 dana za podnošenje žalbe na rješenje Centra za socijalni rad ne teče od dana donošenja rješenja, već od dana kada je rješenje dostavljeno majki. Takođe, dan u kojem je rješenje dostavljeno majki ne uračunava se u rok, već se za početak roka od 15 dana uzima prvi naredni dan,”objavile su demokrate, navodeći da danas nije posljednji dan za žalbe.

Unija slobodnih sindikata pokrenula je inicijativu za formiranje zajedničkog pravnog tima, koji bi radio na izradi jedinstvene tužbe za pokretanje upravnog spora u slučaju da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ako odbije žalbe koje ovih dana ulažu majke.

  • 5.048 žalbi predale su majke na rješenja o umanjenju naknada do juče u 16 sati. Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja, najviše žalbi je podnijeto preko Centra za socijalni rad Podgorica (2.383), a zatim preko centra Berane, Andrijevica i Petnjica (637). Naknadu po osnovu rođenja troje i više djece prima 21.597 majki, od čega 12.767 na osnovu godina provedenih na evidenciji nezaposlenih

Bonus video: