TENDER PREDUZEĆA „ČISTOĆA” OD 130.000 EURA

Podgorica: Nabaviće još 30 podzemnih kontejnera

Krajem prošle godine 20 podzemnih kontejnera je postavljeno širom grada, a ukupan broj tih posuda za odlaganje otpada je 32
354 pregleda 4 komentar(a)
Podzemni kontejneri, Foto: Luka Zeković
Podzemni kontejneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.02.2019. 18:35h

Glavni grad bi uskoro trebao da dobije 30 novih podzemnih kontejnera.

Preduzeće „Čistoća“ raspisalo je tender za nabavku i montažu podzemnih kontejnera, čija je vrijednost procijenjena na 130 hiljada eura.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da bi novi kontejneri trebalo da budu montirani na teritoriji Podgorice, ali i Gradskih opština Tuzi i Golubovci.

Predviđeno je da kontejneri są vrećom imaju zapreminu od tri metra kubna.

„Visina nadzemnog dijela treba biti prilagođena osobama sa invaliditetom, oko 1.000 milimetara. Mora biti otporan na udarce, koroziju i UV zrake, mora biti nepropusan za prodor atmosferske vode u kontejner i nepropusan za isticanje ocjedne tečnosti iz kontejnera”, precizirano je u dokumentaciji.

Zainteresovani ponude mogu predavati do četvrtog aprila tekuće godine.

Krajem prošle godine 20 podzemnih kontejnera je postavljeno širom grada, a ukupan broj tih posuda za odlaganje otpada je 32.

U zavisnosti od lokacije na kojoj su postavljeni, neki od njih imaju zapreminu od tri do pet kubika.

Iz gradske „Čistoće“ ranije su istakli da se jednim podzemnim kontejnerom, u zavisnosti od njegove zapremine, mijenja grupa od tri do pet metalnih kontejnera zapremine 1,1 metar kubni.

“Odlaganjem otpada u podzemne kontejnere postiže se veći stepen higijene. Nema otpada rasutog oko kontejnera i neprijatnih mirisa”, istakli su iz tog preduzeća.

Prilikom odabira lokacije, gdje će postaviti podzemne kontejnere, do sada su birane one na kojima se pražnjenje kontejnera vrši više puta u toku dana i gdje je, i pored čestog pražnjenja, primjetna pojava odlaganja otpada oko kontejnera.

Pražnjenje novog tipa kontejnera je svakodnevno, a to se obavlja, kako su objasnili, uz pomoć dva specijalna vozila sa kranom, namjenski obezbijeđena za podzemne kontejnere.

Nabavkom novih 30 kontejnera „Čistoća“ bi realizovala planove za njihovo postavljanje tokom 2017. godine.