Mladi Nikšićani: Treniraju i sanjaju nastup u Tokiju

“Sportsko penjanje se dijeli na tri kategorije - brzinsko, težinsko i boldering. Nas desetak se bavi težinskim penjanjem i od skoro i bolderingom. Jedan dan radimo boldering, drugi dan težinsko penjanje”, objašnjava Miloš Zvicer, koji kada ne fotografiše i ne penje se po vještačkoj stijeni, pravi kapiju za Planinarski dom
326 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2017. 20:53h

Zahvaljujući članovima Planinarsko-smučarskog kluba “Javorak” iz Nikšića, u podrumu doma koji im je nedavno konačno ustupljen napravljena je prva bolderana u Crnoj Gori.

Boldering je grana sportskog penjanja koja podrazumijeva uspone do tri metra visine, bez korišćenja užadi ili slične opreme za osiguravanje.

Prvi put će se 2020. u Tokiju naći na programu Olimpijskih igara, a Nikšićani kažu da se nadaju da će imati svog predstavnika u toj novoj disciplini.

Mladi penjači, zahvaljujući prije svega entuzijazmu i želji da imaju stalno mjesto za treniranje, uz određene donacije ali i svoj novac, opremili su bolderanu i napravili vještačku stijenu površine 60 metara kvadratnih.

Nabaljene su strunjače i postavljeno je nekoliko stotina hvatišta...

“Sportsko penjanje se dijeli na tri kategorije - brzinsko, težinsko i boldering. Nas desetak se bavi težinskim penjanjem i od skoro i bolderingom. Jedan dan radimo boldering, drugi dan težinsko penjanje”, objašnjava Miloš Zvicer, koji kada ne fotografiše i ne penje se po vještačkoj stijeni, pravi kapiju za Planinarski dom.

Trenutno je na poligonu svakodnevno njih desetak, među kojima i tri djevojke.

Zvicer objašnjava da za pomenutu sportsku disciplinu nije potrebna teretana, jer se trenirati može samo penjanjem.

“Za bolderaša su potrebne genetske i fizičke predispozicije, da bude građen za to i da ga nije strah visine, kada je u pitanju težinsko penjanje, odnosno da ima dovoljno adrenalina u sebi da proba boldering. Djevojke koje s nama treniraju su skoro ravnopravne sa momcima”.

Zvicer je prije 12 godina bio treći na državnom prvenstvu u sportskom penjanju.

Boldering, prema njegovim riječima, uopšte nije opasan.

“Sport je bezbjedniji nego da šetate ulicom”.

Galerija

Bonus video: