Herceg Novi: Služba zaštite i spasavanja dobila psa tragača

“Služba je na poklon dobila belgijskog ovčara Reksa, starog 7 mjeseci. Poznato je da su psi te rase među najboljim tragačima na nepristupačnim terenima, ruševinama, a koriste ih i alpske gorske službe kao izvanredne tragače u lavinama. Analize ovlašćenih specijalizovanih službi pokazale su da jedan pas tragač na terenu može zamjeniti i do 25 ljudi”
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2017. 15:34h

Služba zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi prva je služba ovog tipa u Crnoj Gori koja ima psa tragača, a očekuju da će biti i prvi u državi koji će posjedovati međunarodni K-9 sertifikat, saopšteno je iz lokalne uprave.

“Na ovaj način naša Služba dodatno dobija na kvalitetu, brzini i sigurnosti prilikom akcija spasavanja iz ruševina i sa nepristupačnih terena”, kazao je rukovodilac Službe zaštite i spasavanja Aleksandar Škobalj.

Službe spašavanja u svijetu u njihovim sastavima imaju profesionalne, obučene timove za spasavanje ljudi uz pomoć pasa.

“Služba je na poklon dobila belgijskog ovčara Reksa, starog 7 mjeseci. Poznato je da su psi te rase među najboljim tragačima na nepristupačnim terenima, ruševinama, a koriste ih i alpske gorske službe kao izvanredne tragače u lavinama. Analize ovlašćenih specijalizovanih službi pokazale su da jedan pas tragač na terenu može zamjeniti i do 25 ljudi”, kazao je Škobalj.

Pripadnici hercegnovske Službe zaštite i spasavanja biće poslati na obuke za vodiča i markiranta u centar za obuku pasa u Opatiji koja je međunarodno prepoznata i priznata ustanova, uključena u K9 grupaciju, što je trenutno najveći i najpriznatiji nivo obučenosti u domenu pasa tragača, najavio je Škobalj.

Galerija

Bonus video: