Tivat: Poslije krvavog pira pitbul vraćen gazdi

Službenica azila u telefonskom razgovoru novinaru “Vijesti” juče je kazala da na pitanja “ne može odgovoriti bez konsultacije nadležnih“, a potom je zatražila da joj se upute u zvaničnoj formi, elektronskom poštom, što je i urađeno
26 komentar(a)
pas napad Tivat, Foto: Siniša Luković
pas napad Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.02.2017. 21:06h

Pas rase pitbul koji je nedavno u Tivtu povrijedio dvogodišnju djevojčicu i usmrtio pudlicu, pušten je iz kotorskog azila i vraćen vlasniku, Tivćaninu Hazredinu Elezoviću (43).

Iz kotorskog Komunalnog preduzeća, čija šinterska služba je zadužena za pse u Kotoru i Tivtu, juče nijesu odgovorili ko je odlučio da se pas vrati vlasniku protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog “izazivanja opšte opasnosti”.

Elezovićev pas je u azilu Komunalnog preduzeća zadržan na desetodnevnom posmatranju na preporuku Veterinarske inspekcije i i Komunalne policije Opštine Tivat, nakon što je 7. februara napao dijete i pudlicu na rivi Pine.

Službenica azila u telefonskom razgovoru novinaru “Vijesti” juče je kazala da na pitanja “ne može odgovoriti bez konsultacije nadležnih“, a potom je zatražila da joj se upute u zvaničnoj formi, elektronskom poštom, što je i urađeno.

Uprkos tome, ona i direktor Komunalnog Zoran Mrdak nijesu juče odgovorili zašto je pas vraćen vlasniku, na čiji zahtjev ili nalog je to urađeno, ko je potpisao zvaničan stručni nalaz da je pitbul zdrav i da mu ponašanje nije pretjerano agresivno.

Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak zbog sumnje da je Elezović izvršio krivično djelo “izazivanje opšte opasnosti”, time što je psa držao na neodgovarajući način.

Elezović se branio tvrdnjom da se pitbul otrgao sa lanca u jutro kada je došlo do incidenta na rivi.

Razjareni pitbul na Pinima je prvo napao pudlicu - kućnog ljubimca porodice Džipković iz Beograda, koju je vlasnik šetao na povocu.

Uprkos očajničkim pokušajima starijeg čovjeka, ali i brojnih građana, da je odbrane, Elezovićev pitbul je bukvalno rastrgao pudlicu.

Nekoliko minuta kasnije, nasrnuo je na ženu sa malim djetetom u kolicima.

Upozorena povicima građana, žena je podigla dvogodišnju djevojčicu iz kolica, ali je pas ipak uspio da je ujede za nogu.

Teže povrede djeteta spriječila je i debela zimska garderoba.

Razjarenog psa nešto kasnije uhvatili su šinteri Komunalnog preduzeća Kotor i odveli ga u Azil.

Pitbul je imao povrijeđenu prednju desnu šapu, bio je vidno izgladnio i nije puštao nikakve zvuke, a ponašao se čudno, po čemu upućeni zaključuju da je odgajan i treniran za ilegalne borbe pasa.

Tivatska policija juče je, kako nezvanično saznaju “Vijesti”, obišla Elezovića i napravila službenu zabilješku konstatujući da mu je vraćen pas.

Policajci su navodno upozorili Tivćanina da je u obavezi da se na adekvatan način brine o psu.

Prema nezvaničnim informacijama, Elezović je policajcima saopštio da će, “koliko sjutra”, vratiti psa prvom vlasniku u Podgoricu.

Veterinarski inspektor vratio psa vlasniku?

Veterinar Džemal Ravja saopštio je juče “Vijestima” da nije potpisao rješenje da se pitbul vrati vlasniku i da to nije njegova nadležnost.

“Moje je samo da, kao veterinar, utvrdim zdravstveno stanje psa i zvanično sam konstatovao da je ovaj pas zdrav. Nalog da se on vrati vlasniku ne donosim ja, već nadležni veterinarski inspektor”, kazao je Ravja.

On je, prema sajtu Azila Kotor, zvanični veterinar za životinje u toj ustanovi.

Bonus video: