Pljevlja: Uljem dom griju i cijeli grad truju

Sagorijevanje korišćenih ulja, prema navodima stručnjaka, daleko je opasnije od sagorijevanja uglja i mazuta
59 pregleda 4 komentar(a)
Pljevlja zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.02.2017. 18:13h

Građani Pljevalja i drugih gradova koriste i zakonom zabranjena otpadna ulja za zagrijavanje prostorija, ali i pokretanje automobila tako što ih miješaju sa benzinom ili naftom.

Glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica kazala je da su prije nekoliko dana dvojica inspektora iz Podgorice kontrolisali više radnji i servisa, zbog sumnje da su koristili korišćena ulja za zagrijavanje poslovnih i stambenih prostora.

Ona je rekla da je inspekcijski pregled urađen nakon prijave građanina, ali da nijesu pronašli nikoga ko je ložio prerađeno ulje.

Ističe da to ne znači da te pojave nema u Pljevljima i drugim gradovima.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović tvrdi da je u porastu korišćenje prerađenih ulja, što je zabranjeno zakonom jer se sagorijevanjem dodatno zagađuje životna sredina.

"Posljednjih godina primjetno je da brojna domaćinstva i servisi prostorije zagrijavaju tako što za ogrev koriste rabljeno ulje iz automobila, restorana ili ulje iz trafoa, kao i druge materijale, gumu plastiku i slično, emitujući tako veoma štetne i opasne materije u vazduh".

Sagorijevanje korišćenih ulja, prema navodima stručnjaka, daleko je opasnije od sagorijevanja uglja i mazuta.

Služba za zaštitu Opštine Pljevlja upozorila je građane da ne koriste otpadno ulje za grijanje stanova, jer je štetno za ljudsko zdravlje i ima kancerogeno dejstvo.

Apelovali su na građane da prijave sve one koji to čine, a isto je učinila i Zarubica.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, otpadna ulja su opasan tehnološki otpad.

Uprkos tome, građani ih koriste jer ih dobiju besplatno.

Zarubica je istakla da su servisi i sve druge veće firme u obavezi da se pridržavaju propisanog skladištenja otpadnog ulja.

Mitrović međutim upozorava da mnoga preduzeća ne vode preciznu evidenciju o količinama prerađenog ulja, što su obavezni po zakonu, i da ga neadekvatno skladište.

On je ocijenio da je jedan od razloga za takvo stanje u najzagađenijem gradu u Crnoj Gori to što sjedište ekološkog inspektora nije u Pljevljima.

Zarubica je kazala da su u Pljevljima inspektori uočili čestu pojavu da građani pale nepokošene livade, čime dodatno zagađuju vazduh.

Ona ih je pozvala da to ne čine, a lokalnu upravu da čestim apelima pokuša da suzbije tu pojavu.

Bonus video: