Krapović ne da pare do završetka istrage

Opština ne želi da uplati ni cent dok se ne okonča istraga specijalnog tužilaštva, jer bi uplatom bilo kog iznosa, kako tumače, priznali cjelokupan dug
52 pregleda 27 komentar(a)
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.02.2017. 14:38h

Njemačka kompanija WTE - Wasertehnik namjerava da blokira račun Opštine Budva i prinudno naplati 5,5 miliona eura. Javni izvršitelj dostavio je nalog za prinudnu naplatu u ime firme iz Esena koja rukovodi postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica i sprovodi projekat izgradnje sistema vrijednog 58 miliona eura.

To je, prema saznanjima “Vijesti”, epilog sastanka na kojem gradonačelnik Budve Dragan Krapović i predstavnici njemačke firme nijesu uspjeli da se dogovore oko izmirenja dugovanja.

Njemci su predočili Krapoviću da su zatražili prinudnu naplatu, a Opština će se žaliti, potvrđeno je “Vijestima”.

Predstavnici firme navodno su insistirali da se započne sa isplatom dugovanja, dok Opština praktično ne želi da uplati ni cent dok se ne okonča istraga pred Specijalnim tužilaštvom, jer bi uplatom bilo kog iznosa, kako tumače, priznali cjelokupan dug.

Nekadašnji direktor WTE Ginter Faus priznao je krivicu i dobio status svjedoka saradnika, a procjenjuje se da je Opština prilikom izgradnje postrojenja oštećena za tri miliona eura.

Tužilašto još nije podiglo optužnice.

Opomena iz advokatske kancelarije Ane Đukanović koja zastupa njemačku kompaniju, da će biti primorani da prinudno naplate dugovanje od 10 miliona eura, koliko iznose neizmirene obaveze lokalne uprave za gradnju sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda, dostavljena je Opštini navodno još prije mjesec.

Opšina već godinu i po nije uplatila ni cent po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom.

Godišnje obaveze Budve za izmirivanje kredita i održavanje postrojenja iznose šest miliona eura.

Doskorašnja DPS vlast u nekoliko navrata vraćala je fakture kompaniji WTE, tražeći redefinisanje osnovnog ugovora i smanjenje godišnjih milionskih obaveza za održavanje postrojenja.

Nijesu plaćali i pod izgovorom da se slučaj izgradnje postrojenja našao pod lupom Specijalnog tužilaštva, u kojem sumnjaju da je Opštini Budva pričinjena milionska šteta tokom izgradnje.

Iz nove opštinske vlasti već su nagovijesili da će zatražiti redefinisanje ugovora, odnosno smanjenje troškova, ali i preispitivanje do sada utrošenih 40 miliona eura.

Kako je najavljeno, namjeravaju da osnuju posebnu komisiju koja bi obavila analizu građevinskih knjiga.

Vlade Njemačke i Crne Gore garantovale da će Budva platiti

Njemačka kompanija investiciju je osigurala kroz garancije obje države - Crne Gore I Njemačke, koje bi bile aktivirane ako Budva ne izmiri obaveze.

Godišnje obaveze Opštine trentuno su četiri miliona eura po osnovu kredita za postrojenje i još dva za održavanje. Njemačka firma bila je prvorangirana na tenederu koji je Opština raspisala 2008. godine, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na primorju.

Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Opština je uzela kredit od 58.560.000 eura na 20 godina, sa grejs periodom od tri i po godine.

Vlada je 30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala zeleno svjetlo Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju u iznosu od 29.250.000 eura. Priča o kapitalnom projektu formalizovana je početkom juna 2009. godine, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom. Postrojenje u Vještici je u oktobru 2014. svečano otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Bonus video: