Tivat: Neće biti kontroverzne višespratnice na lokaciji Crvenog krsta

Gradonačelnica je danas mještanima Seljanova kazala da se nada da je lokalna uprava nakon niza sastanaka sa njima, uspjela naći odgovarajući kompromis i da se sigurno na mjestu barake Crvenog krsta neće graditi prvobitno planirana višespratnica
81 pregleda 0 komentar(a)
Baraka Crvenog krsta, Foto: Siniša Luković
Baraka Crvenog krsta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.02.2017. 11:52h

Umjesto planirane trospratnice, na lokaciji aktuelne barake Crvenog krsta Tivta u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, gradiće se samo jednospratni objekat, a lokalna uprava naredne nedjelje i formalno će pokrenuti proceduru tzv. tačkaste izmjene DUP-a Seljanovo, da se sa tog malog placa „izbriše“ ucrtana velika višespratnica – dogovoreno je danas na sastanku gradonačelnice Tivta Dr Snežane Matijević (DPS) sa žiteljima Seljanova i njihovim predstavnikom, odbornikom Tivatske Akcije Mirkom Kovačevićem.

Gradonačelnica, potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac i direktor opštinske Direkcije za investicije Peđa Obradović, obavijestili su mještane da je kompanija „Urbi pro“ iz Podgorice koja je dobila na opštinskom tenderu za projektovanje nove višenamjenske zgrade na lokaciji Crvenog krsta, prihvatila da je preprojektuje u gabaritima na kojima su insistirali mještani- stanari obližne stambene zgrade ispod čijih će prozora „niči“ novi objekat.

„Zgrada će biti maksimalne visine 6,30 metara od tzv.apsolutne nule, što se uklapa u ono što su bili zahtjevi građana. Zgrada koja će u osnovi imati 120 kvadrata površine, će imati podrum u kome će biti magacinski prostor za Crveni krst, prizemlje sa kancelarijom Crvenog krsta i prostorom za dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, dok će na spratu biti kancelarije za Crveni krst i jedan sala za sastanke za potrebe Mjesne zajednice.“-kazao je Obradović.

Ideju da se na malom i neuslovnom placu u Zagrebačkoj ulici gdje se nalazi baraka Crvenog krsta, izgradi trospratnica od čak 900 kvadrata u kojoj bi se našao Dnevni centar, Crveni krst, sklonište za žrtve porodičnog nasilja i prostorije MZ, pokrenula je administracija bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS). Tome su se oštro usprotivili stanari lamele C-1 od čijeg je ulaza baraka Crvenog krsta udaljena samo 4 metra, pa bi nova višespratnica na toj lokaciji za oko 50-ta žitelja stambene zgrade C-1, potpuno zaklonila i pogled i sunce. Mještani su naglasili da ova lokacija nije pogodna za djecu sa posebnim potrebama jer nema parking, niti dvorište u kojem bi ti mališani mogli na pravi način provoditi vrijeme. Iako je administracija gradonačelnice Matijević u početku bezrezervno prihvatila mišljenje mještana i najavila da će od države tražiti da joj ustupi za Dnevni centar mnogo adekvatniju lokaciju – objekat stare ambulante kod Doma zfravlja u gradskom parlu, Matijevićka se morala „povući“ jer je država odbila da tu lokaciju da Tivćanima, zato što je za nju zainteresovan jedan strani investitor.

Gradonačelnica je danas mještanima Seljanova kazala da se nada da je lokalna uprava nakon niza sastanaka sa njima, uspjela naći odgovarajući kompromis i da se sigurno na mjestu barake Crvenog krsta neće graditi prvobitno planirana višespratnica. Peđa Obradović jeistakao da će takav objekat sigurno koštati manje od 770 huiljada eura koliko je u budžetu Opštine za ovu godinu opredijeljenio za gradnju prvonitno planiurane višespratnice, te da bi radovi, ukoliko se sva administrativna procedura završi bez problema, mogli početi najvjerovatnije na jesen.

Bonus video: