Propadosmo, skidaj nam kino sa grbače

Upozoravaju da najveću opasnost predstavlja činjenica da je ugovor zaključen za period od 20 godina
126 pregleda 23 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.02.2017. 19:24h

Novoimenovani izvršni direktor opštinskog preduzeća Mediteran reklame Blažo Rađenović zatražio je juče od gradonačelnika Dragana Krapovića da raskine ugovor Opštine Budva i kompanije Lovćen film - vlasnika biskopa “Cadmus cineplex”, ocijenivši da dovodi u pitanje likvidnost firme na čijem je čelu.

Opština je besplatno dala poslovni prostor za bioskop u kompleksu TQ Plaza na 20 godina i godišnje izdvaja 200.000 eura subvencija za njegov rad.

Lovćen film je dobio i mogućnost besplatnog oglašavanja na bilbordima, na najatraktivnijim lokacijama, navodno bez odobrenja Mediteran reklama, što godišnje tu firmu navodno košta više od 140 hiljada eura.

Ugovorom Opštine i Lovćen filma, koji je aminovala Skupština, predviđeno je da lokalna uprava godišnje subvencionira bioskop sa 199.000 eura. Opština se obavezala da besplatno izda u zakup na 20 godina oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza. Aneksom ugovora, Opština je 2015. i 2016. morala da isplatiti po 398.000 hiljada eura, odnosno i subvencije za 19. i 20. godinu zakupa...

“S obzirom na to da je, bez znanja našeg preduzeća, određena obaveza ustupanja najatraktivnijih reklamnih objekata Lovćen filmu, po osnovu čijeg iznajmljivanja Mediteran reklame su ubirale najveći dio prihoda, ovakva odluka je dovela u pitanje buduću likvidnost firme. Zato predlažmo preduzimanje svih neophodnih radnji u cilju poništavanja ugovora, koji će tek donijeti veliku finansijsku štetu, kako po Opštinu tako i po brojna opštinska preduzeća“, naveo je, između ostalog, Rađenović.

Lider budvanskih liberala još 2014. je ukazao na štetnost ugovora, kada su i odlučili da napuste skupštinska zasjedanja i zamrznu koaliciju sa tada vladajućim DPS-om.

“Ugovorom je nametnuta obaveza Mediteran reklamama da ustupi bilborde sa obje strane na najatraktivnijim lokacijama od kojih smo imali najviše zarade, dva city lighta, sedam dvostrukih reklamnih platana u glavnoj gradskoj ulici, šest komada jednostranog platna na zidinama Staroga grada i 60 reklamnih zastavica duž cijelog Glavnog bulvara i Mediteranske ulice“.

S obzirom na to da jedna strana bilborda košta 350 eura, bez PDV-a, u Mediteran reklamama su izračunali da godišnje na 12 besplatno ustupljenih bilborda gube 119.952 eura.

“Ukoliko tome dodamo troškove ostalih reklamnih objekata... dolazimo do podataka da po tom na osnovu gubimo dodatnih 25.920 eura...”.

Upozoravaju da najveću opasnost predstavlja činjenica da je ugovor zaključen za period od 20 godina.

Rađenović: Bilborde dajemo džabe, a oni ih izdaju velikim firmama

Rađenović je upozorio Krapovića da je jedna od prijetnji za poslovanje preduzeća i to što su, prema ugovoru, Mediteran reklame dužne da bilborde ustupaju i partnerima Lovćen filma.

“Tako se na ustupljenim bilbordima i ostalim reklamnim objektima 'pojavljuju' velike firme... koje zapravo Lovćen filmu plaćaju usluge zakupa. Ovim smo sebe doveli u poziciju da, pored toga što sponzorišemo preduzeće Lovćen film, ono još predstavlja direktnu konkurenciju nama i vrši iste poslove iz naše djelatnoti, što svakako moramo prekinuti“.

Bonus video: