Pažin: Vlada spremna da spriječi bahate i sebične da narušavaju javni interes

"Treba odrediti prag ili minimum toleranicije prema onima koji grade na svom zemljištu radi rješavanja egzistencijalnih potreba“, naglasio je Pažin
5 komentar(a)
Ministri, posjeta Ulcinju, Foto: Vlada Crne Gore
Ministri, posjeta Ulcinju, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.02.2017. 13:10h

Devastacija prostora ozbiljno šteti nacionalnim resursima i crnogorska Vlada je spremna da, u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, svim pravnim sredstvima spriječi one koji iz bahatosti narušavaju javni interes, poručeno je tokom posjete predstavnika Vlade opštini Ulcinj.

U radnoj opštini Ulcinju boravili su potpredsjednik Zoran Pažin i ministri održivog razvoja i turizma, unutrašnjih poslova i za ljudska i manjinska prava Pavle Radulović, Mevludin Nuhodžić i Mehmet Zenka.

U delegaciji, koja je razgovarala sa predsjednicima Opštine i Skupštine Nazifom Cunguom i Ljorom Nrekićem i potpredsjednicima najjužnije Opštine, bili su i sekretarka Ministarstva pravde Nada Stanišić, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostora Dragana Čenić, generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović i šefica Kabineta ministra održivog razvoja i turizma Milena Lukić.

Kako je saopšteno iz Pažinovog kabineta, devastacija prostora nanosi ozbiljnu štetu nacionalnim resursima i strateškom opredjeljenju da resursi budu valorizovani za dobrobit građana Ulcinja i Crne Gore.

„Zbog toga je neophodno, u što kraćem vremenskom periodu, preduzeti adekvatne mjere prema svim akterima procesa divlje gradnje, kako bi se zaštitio prostor i fenomen nelegalne gradnje zaustavio, uz poštovanje načela pravne države i zaštite javnog interesa“, kaže se u saopštenju.

Pažin je naveo da opština Ulcinj ima ogroman razvojni potencijal i da građani treba da imaju najviše koristi od tog resursa.

„Vlada Crne Gore je spremna da u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, svim pravnim sredstvima, spriječi one koji iz bahatosti i sebičnih interesa narušavaju javni interes, a treba odrediti prag ili minimum toleranicije prema onima koji grade na svom zemljištu radi rješavanja egzistencijalnih potreba“, naglasio je Pažin.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila Prostorno-urbanistički plan kojim su stvoreni svi preduslovi da se uz važeće zakonske propise reguliše oblast nelegalno izgrađenih objekata i počne rješavanje tog problema.

Cungu je kazao da će Prostorno-urbanistički plan poslužiti kao polazna tačka za dalji razvoj grada, priliv investicija i zaštitu prostora.

„Izrazio je spremnost da se što prije uđe u rješavanje problema nelegalne gradnje i zbog toga se posebno zahvalio Vladi Crne Gore koja će u tome pomoći. Cungu je istakao da Ulcinj ima ogromne potencijale koje je neophodno sačuvati i pametno valorizovati, kako bi građani Ulcinja imali najbolju korist od njih“, kaže se u saopštenju.

Učesnici sastanka su se saglasili da se objekti koji se nalaze u zaštićenim zonama, na energetskim trasama, saobraćajnicama i drugim lokacijama od javnog interesa moraju imati najveći prioritet u tom procesu, uz nultu toleranciju za taj vid devastacije prostora.

„Osim nelegalne gradnje, na sastanku je bilo riječi i o infrastrukturnim projektima, putnoj infrastrukturi, projektima vodosnabdijevanja, kanalizacije, graničnih prelaza i drugim projektima od javnog interesa za koje je Vlada Crne Gore izrazila maksimalnu podršku u cilju realizacije istih“, navode iz Vlade.

Kako dodaju, bilo je riječi i o potencijalnim investicijama u oblasti turizma i dogovoreni su osnovi za saradnju u cilju animiranja stranih investitora za ulaganja u Ulcinju.

Nakon sastanka delegacija je obišla četiri lokaliteta – Valdanos, Malu i Veliku Plažu i Štoj, i imala priliku da vidi nelegalno izgrađene objekte i na kojim mjestima se oni nalaze.

„Inspektori zaštite prostora pristupili su juče uklanjanju privremenih objekata na Bojani za koje vlasnici nemaju odgovarajuća odobrenja i tri objekta sagrađena u maslinjacima su zapečaćena i donijeta su rješenja o rušenju“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je to bila prva radna posjeta Pažina kojeg je Vlada zadužila da sa saradnicima iz resornih ministarstava sagleda ukupnu situaciju i preduzme konkretne mjere i aktivnosti kad je u pitanju problem izgradnje nelegalnih objekata u Crnoj Gori.

Bonus video: