I Šegrt i Jočić pod lupom Katnića

Jočić skoro dvije godine nezakonito primao i koristio novac Ljekarske komore, Šegrt znao za nezakonito produženje mandata organa, što je potvrdio u parlamentu
132 pregleda 10 komentar(a)
Đoko Jočić, Agima Ljajević, Foto: Luka Zeković
Đoko Jočić, Agima Ljajević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2017. 06:31h

Specijalno državno tužilaštvo provjerava da li su bivši predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić i ministar zdravlja Budimir Šegrt počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i nezakoniti uticaj, saznaju “Vijesti”.

Sindikat doktora medicine (SDM) je protiv njih 11. oktobra prošle godine podnio krivičnu prijavu u kojoj piše da izbori za Skupštinu Komore nijesu održani i da je Jočić predsjednik od dana osnivanja, da je protivpravno iskoristio položaj i prekršio Statut.

“Na taj način teže je povrijedio prava doktora medicine, uskraćujući im pravo da biraju i da budu mirani za i na mjesto člana Skupštine, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja...”, piše u prijavi. Organi Komore trebalo je da budu birani do 28. januara 2015, a Sindikat je naveo da je predsjednik LJK za vrijeme za koje mu je istekao mandat, odnosno skoro dvije godine, nezakonito primao novac po osnovu te funkcije i nezakonito raspolagao parama Komore.

Izborna skupština LJK održana je krajem prošlog mjeseca, kada je za predsjednika izabran dr Aleksandar Mugoša.

U krivičnoj prijavi SDM piše da, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nadzor nad zakonitošću LJK i vrši Ministarstvo i da je ministar dužan da po saznanju za postojanje nezakonitosti u radu komore preduzme zakonom propisane mjere.

“Ministar zdravlja Budimir Šegrt znao je za nezakonito produženje mandata organa LjKCG, što potvrđuje i odgovor na poslaničko pitanje od 30. maja 2016. u kome se, između ostalog, navodi da je neracionalno bilo utvrđivati novi mandat za predsjednika komore i organe iste, dok se ne usvoji novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti”, piše u prijavi koju razmatra SDT na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Oni dodaju da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen 15. januara prošle godine. Jočić i Šegrt nijesu odgovorili na pitanje o izviđaju, dok Sindikat ljekara neće da komentariše.

Sve sjednice Skupštine održane bez znanja predsjednice?

Sindikat doktora medicine krajem decembra 2016. podnio još jednu krivičnu prijavu protiv Jočića za krivično djelo falsifikovanje službene isprave. Osnovno državno tužilaštvo je po tom osnovu, prema saznanjima “Vijesti”, otvorilo izviđaj.

Nova prijava odnosi se na način sazivanja Skupštine jer je ispod poziva bilo ime predsjednice Skupštine Agime Ljajević, ali ne i njenog potpisa. Ona je SDM obavijestila, navode,“ da nije sastavila dopis, kao i da nije sazvala Izbornu Skupštinu, niti je ikada ranije rukovodila radom Skupštine”. “Ovo znači da su sve sjednice Skupštine održane bez njenog znanja”, navode, podsjećajući da je Ljajević nakon toga podnijela ostavku.

Bonus video: