Drvene ljepotice putovaće za Abu Dabi

Kupci bi, pored tri naručene barke, željeli da poruče još brodova, ali u radionici to ne mogu fizički da postignu
333 pregleda 4 komentar(a)
drfvene barke, Foto: Radomir Petrić
drfvene barke, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.02.2017. 16:30h

Zahvaljujući kalafatskoj radionici Bokovac, prvi put otkako se u ovom kraju plovi, brodovi napravljeni u Baru biće izvezeni, i to u Abu Dabi.

Kalafat Nenad Bokovac pogodio je sa kupcima iz UAE prodaju tri ojedrene drvene barke, dužine pet, šest i deset metara, sporazum je već potpisan u Porto Montenegru i brodovi treba da budu isporučeni do jeseni.

“Veoma smo zadovoljni što će nove barke, koje već zovu ,,Baranke”, uskoro ploviti Persijskim zalivom. Kupci bi željeli da poruče još brodova, ali, mi u radionici fizički ne možemo sada postići veću proizvodnju. Ističem da će brodovi ploviti pod našim brendom, imaće i svoj poseban žig. Za potrebe proizvodnje, s obzirom na interesovanje, opremili smo našu radionicu u Baru svim potrebnim alatima”, rekla je juče “Vijestima” Miroslavka Lala Bokovac iz kalafatske radionice.

Njen suprug Nenad sada je glavni majstor i nastavljač porodične tradicije kalafata-majstora koji opravljaju drvene brodove- koju je utemeljio Nenadov otac Petar.

Lala, koja predsjedava i barskim jedriličarskim klubom “Latinsko jedro” ističe da su radionica i klub učvrstili saradnju sa Porto Montenegrom, gdje su njihovi brodovi na vezu i privukli pažnju kupaca, bogatih ljubitelja tradicionalnih drvenih barki.

“Pred nama je veliki zadatak osvajanja stranog tržišta, a posebno klijenata kojima je tradicija u prvom planu. Optimisti smo, jer vjerujemo u svoj rad i znanje. Oprema brodova do samog finiša biće u barskoj radionici u saradnji sa svjetskom firmom “North Sails” sa sjedištem u Porto Montenegru.

Za izradu jedara biće zadužen Marjan Dimitrijević, uz pomoć kolege jedriličara Riana Pilepiča”, kazala je Bokovac.

Tim povodom kalafatsku radionicu Bokovac posjetio je sa Dimitrijevićem i direktor marine Porto Montenegro Toni Braun, takođe pasionirani jedriličar, koji nije štedio riječi hvale za kvalitetan rad barskih kalafata.

Bokovac je “Vijestima” navela i da će probna jedrenja novih “Baranki” obaviti upravo tim iz Porto Montenegra.

Bonus video: