Mještani najavili proteste: Žičara ne može preko plaža Jaza

Mještani tvrde da postrojenje koje gradi preduzeće ZIP LINE Montenegro iz Žabljaka nema valjanu dokumentaciju
143 pregleda 3 komentar(a)
plaža Jaz, žičara, Foto: Privatna arhiva
plaža Jaz, žičara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.02.2017. 15:59h

Mještani budvanskih i kotorskih mjesnih zajednica Jaz, Lastve Grbaljske, Savina i Svinjišta najavljuju nove velike proteste radi sprečavanja izgradnje žičare koja će prelaziti preko plaža Jaza.

Postrojenje gradi preduzeće ZIP LINE Montenegro, doo Žabljak. Mještani su, kako tvrde, obavili brojne pravne radnje i preduzeli korake kojim se nedvosmisleno utvrđuje da se žičara gradi bez potrebne dokumentacije, i izvodi se na lokalitetu Žuta Greda i Rtu Jaz. Po njima, objekat se mora i srušiti jer je to jedina garancija da se u određenom momentu neće nastaviti proces uništenja plaža na Jazu.

Na protestu u oktobru MZ Jaz je pozvala Komunalnu policiju Opštine Budva da izađe na lice mjesta i izvrši zabranu radova na izgradnji postrojenja za žičaru na dijelu putnog pojasa, odnosno kat.parc. 560 K.O. Prijevor, a na koji zahtjev je Komunalna policija odgovorila da su u nekoliko navrata vršili kontrolu objekta, i da su postavili službeni pečat kojim su zabranili radove.

“Pisanim zahtjevom sam 4. oktobra 2016. i 31. januara 2017. obavijestio Upravu za inspekcijske poslove i direktora Božidara Vuksanovića, Komunalnu policiju Opštine Budva i Opštine Kotor, kao i druge institucije da preduzmu zakonom propisane radnje u cilju spriečavanja gradnje postrojenja za ZIP LINE budući da privredno društvo koje je investitor ne raspolaže valjanom dokumentacijom za izgradnju predmetnog objekta”, saopštio je advokat mjesnih zajednica Dimitrije Dapčević.

On je naveo da je to uradio jer je od Komunalne policije Opštine Budva dobio potvrdu da je izvođač ZIP LINE iz Žabljaka i da ne posjeduje građevinsku dozvolu za izvođenje građevinskih radova, odnosno ne raspolaže sa pravno valjanom dokumentacijom za izvođenje građevinskih radova, te je shodno tome zapečaćeno gradilište, a gdje su radovi i nakon toga nastavljeni uz povredu službenog pečata.

“Takođe valja istaći da je Direkcija za saobraćaj dala „načelnu saglasnost“ uz navode da je uz zahtjev zakupca priložen dopis Opštine Budva od 10. marta 2014. Taj dopis apsolutno nema dodirnih tačaka sa uslovima i mogućnošću gradnje objekta i postrojenja za ZIP LINE na toj lokaciji, kao ni dopis Ministarstva održivog razvoja i turizma od 3. oktobra 2013. u kome samo govori o uslovima za obavljanje sportsko-rekrearivnih i avanturističkih aktivnosti. Dakle, sve predstavlja jedan perfidan pokušaj da se kroz neke beznačajne dopise obezbijedi uz njihovu blagonaklonost izgradi postrojenje za ZIP LINE”, zaključuje punomoćnik Dapčević.

Mještani skreću pažnju i na to da “načelna saglasnost“ Direkcije za saobraćaj te zaključeni ugovor o zakupu određenog dijela putnog pojasa i drugog zemljišta koje pripada magistralnim i regionalnim putevima mogu odnositi samo na objekte privremenog karaktera.

“A kako je ova žičara komercijalnog karaktera i objekat od čvrstog matrijala, tj. postavljani su metalni šipovi i sazidan od armature i betona, Direkcija za saobraćaj je dužna da kontroliše, jer takva vrsta objekta koja je sazidana na putnom pojasu i to zemljišta koji je podložan čestim odronima, Direkcija kao nadležan organ morala je tražiti dokaz o sondiranju zemljišta ”, kaže se u saopštenju mještana.

Bonus video: