Pejović i Grbović: Aerodrom u Nikšiću u procesu dobijanja svih potrebnih sertifikata

Pejović je kazao da je se Nikšić izdvaja kao opština koja je najviše iskoristila sredstva EU i za preko 33 projekta je povukla više od devet miliona bespovratnih sredstava
157 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2017. 16:08h

Izgleda da je februar rezervisan za priču o aerodromu na Kapinom Polju u Nikšiću i Domu za stare koji će se nalaziti na mjestu bivše kasarne ispod Trebjese. Prije dvije godine počela je gradnja upravne zgrade i tornja koji su finansirani iz sredstava Prekograničnog programa Evropske unije IPA Adriatic, a u okviru projekta "Prekogranično aero umrežavanje" (CAN), dok je prošlog februara tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević najavila da se u aprilu očekuje raspisivanje tendera za rekonstrukciju vojnih objekata ispod Trebjese koji će biti pretvoreni u Dom za stare.

Tokom radne posjete ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da je aerodrom u procesu dobijanja svih potrebnih sertifikata, a očekuje da se uskoro počne sa realizacijom projekta vezanog za Dom za stare.

„Očekujemo sledeće nedjelje da se pojavi i kontrola leta Smaca iz Beograda koja treba da izvrši određena mjerenja i da nam da te podatke koji su nam neophodni da bi od naše agencije za vazduhoplovstvo dobili sertifikate da možemo komercijalno koristiti ovaj aerodrom“, kazao je Grbović i podsjetio da je iz dva IPA projekta za aerodrom utrošeno oko 1,7 miliona eura.

Pejović je kazao da će uraditi sve u Vladi da narednog mjeseca u Parizu dobiju još dva miliona eura iz stambenog regionalnog programa kako bi uskoro počeo da se realizuje projekat Doma za stare.

„Vlada je za njega opredijelila sredstva i već je obezbjeđena donacija iz Njemačke u iznosu od milion eura. Kada započnemo ovaj veoma značajan projekat od pet mikiona eura sigurno će to biti jedan zamajac da se u ovoj opštini razvijaju i drugi projekti“, kazao je Pejović.

Vlada je dala saglasnost za ustupanje vojnog objekta "Trebjesa", površine 50.640 kvadrata, Ministarstvu rada i socijalnog staranja za izgradnju Doma za stara lica i penzionere, i u njemu će biti mjesta za 104 štićenika.

Pejović je kazao da je se Nikšić izdvaja kao opština koja je najviše iskoristila sredstva EU i za preko 33 projekta je povukla više od devet miliona bespovratnih sredstava.

„Skoro 70 odsto ovoga je otišlo opštini koja je bila veoma dobra u povlačćenju sredstava i pripremi onoga što su konkretni projektni predlozi, a 30 odsto je otišlo na ostale institucije. Opština Nikšić ima značajne i veoma sposobne NVO koje su se snašle u ovom procesu i došle do evropskog novca“, kazao je Pejović i dodao da je na forumu u Tehnopolisu predstavio mogućnosti koje nude novi programi, od koga je posebno značajan trilateralni program između Crne Gore, Albanije i Italije koji će u prvom pozivu imati negdje oko 25 miliona eura na raspolaganju.

Pejović i Grbović su razgovarali i o reformisanju javne uprave, finansijskom nadzoru i zaštiti životne sredine, poglavlju koje Crne Gora treba ove godine da otvori.

Radna posjeta Nikšiću, koja je organizovana u sklopu projekta „Evropski dani u tvom gradu“ završena je razgovorom sa nikšićkim gimnazijalcima na temu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Galerija

Bonus video: