Pijacu u Kolašinu rade "na riječ", obično pred izbore

Predstavnici aktuelne vlasti priznaju da neće mnogo moći učiniti ni u budućnosti, ako ne privuku investitora...
281 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, pijaca, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, pijaca, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.02.2017. 21:07h

Kolašinska pijaca malo se promijenila od polovine prošlog vijeka do danas iako su je, “na riječ”, modernizovali mnogo puta, naročito tokom kampanje za posljednje lokalne izbore.

Pored brojnih obećanja, tržnica u centru grada i dalje je lokacija koja ne laska imidžu turističkog mjesta. Predstavnici aktuelne vlasti priznaju da neće mnogo moći učiniti ni u budućnosti bez novca nekog investitora. Bilo je, kažu, zainteresovanih, ali ne i onih koji bi odmah prionuli na posao.

“Dvije respektabilne trgovinske kompanije su pokazale prošle godine interesovanje da u Kolašinu grade markete. Imali smo u planu da im ponudimo upravo pijačni prostor, koji bi kroz te projekte bio i adaptiran i doveden u stanje koje zadovaljava osnovne kriterijume za slične objekte. Međutim, ne može se reći da je bilo konkretnijih dogovora, što ne znači da ih u budućnosti neće biti“, rečeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi.

Jedini pokušaj da pijaca dobije novo ruho za oko 80.000 eura neslavno je propao prije više od osam godina. Uređenje je bilo planirano u okviru programa CRDA, koji je finansirao USAID.

U lokalnoj upravi kažu da ne mogu mnogo da kažu o tome, jer su, kako tvrde, papiri nestali iz arhive, kao i za mnoge druge projekte. Navode da je ostala dokumentacija iz koje je jasno da je tadašnja vlast preuzela finansiranje dijela tog projekta, tačnije rekonstrukciju potpornog zida.

Iako se na tom zidu sada ne vide tragovi rekonstrukcije, „papiri“ govore da je njegovo ojačavanje koštalo poreske obveznike 40.000 eura. Prema dokumentaciji, dio je izmiren kompenzacijom, pa je firma “Zlajić” iz Bijelog Polja umjesto 25.000 eura dobila 2.495 kvadratnih metara opštinskog zemljišta u Bakovićima.

Novac za ostale radove, predviđene projektom, trebalo je da obezbijedi američka organizacija CHF. Ta organizacija malo toga je započela, a gotovo ništa nije završila, uglavnom zbog zabušavanja ostalih partnera u projektu.

Kako su ranije “Vijestima“ kazali iz FORS Montenegto, organizacije koja je pomagla da se programi implementiraju, Opšina je izbjegla obavezu da privremeno iseli prodavce, a nije žurila ni sa završetkom radova koji su im bili obaveza preuzeta ugovorom. Tako je bilo sve do 2008. godine kada se bližio kraj CRDA programa, pa je sporazumno otkazana rekonstrukcija tržnice.

Planirano ulaganje od 80.000 eura, ali pijaca nije dobila novo ruho

Planirani budžet za novi izgled tržnice bio je 80.286 eura, a više partnera se obavezalo da će ga finansirati - CHF/USAID - 36.286, Ministarstvo turizma – 14. 000 i Opština Kolašin 30.000 eura.

Radovi su podrazumijevali uređenje prostora za prodaju mliječnih proizvoda i toaleta, opravku fasade sa spoljašnje i unutrašnje strane, nabavku i ugradnju PVC bravarije na novom kao i na postojećem prostoru, nabavku i ugradnju gazišta i izradu cijevovoda za odvođenje otpadnih voda...

CHF je poslije savjetovanja sa konsultantima građevinske struke, kako su kazali iz FORS Montenegto, naslutio probleme u realizaciji projekta.

“Zbog toga je CHF odlučio da na tender objavi samo radove koje će sam finansirati i da prepusti ostalim učesnicima da svoj dio obaveza urade u svojoj režiji”.

Bonus video: