Ulcinj dobio bitku sačuvao simbole

Plan je na osnovu dogovora nekadašnjeg predsjednika Opštine Gzima Hajdinage i resornog ministra, Vlada počela da radi 2009. Ulcinj je jedini grad u Crnoj Gori kome je Vlada radila Prostorno-urbanistički plan
1 komentar(a)
Ada Bojana vikendice, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana vikendice, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 18.02.2017. 17:16h

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu očekuje da će Prostorno-urbanistički plan, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, biti iskorak u daljem razvoju grada. On vjeruje da je grad dobio bitku za zaštitu i očuvanje autentičnih simbola kao što su Solana, Valdanos i Stari grad.

“Uspjeli smo u svemu što smo pričali i tražili. Sada izrada plana prelazi u ingerenciju Opštine,” kazao je Cungu.

Plan je na osnovu dogovora nekadašnjeg predsjednika Opštine Gzima Hajdinage i resornog ministra, Vlada počela da radi 2009. Ulcinj je jedini grad u Crnoj Gori kome je Vlada radila Prostorno-urbanistički plan.

Vlada je svojevremeno ulcinjskoj Skupštini na usvajanje dostavila radnu verziju koja je ustalasala političku scenu, ali i cjelokupnu javnost rješenjima za Solanu i Valdanos. Nova konstelacija snaga prvo na loklanom, a kasnije i na republičkom nivou, imala je za posljedicu „mekšu“ politiku Vlade prema Ulcinju - u dopunjenoj verziji plana, uvrštene su gotovo sve primjedbe partija i civilnog sektora.

“Šteta što se sve nije desilo ranije. Zato je nekim investitorima trebalo prilično strpljenja. Ali sada slijedi preokret,” najavio je Cungu.

Planom je definisano da izgradnje turističkih i stambenih objekata u Valdanosu neće biti. Na toj lokaciji predviđeni su sportski tereni i prateći objekti u funkciji sporta i rekreacije, uz potpuno očuvanje maslinjaka.

“Ni na području Solane, izgradnja smještajnih kapaciteta nije dozvoljena, već se ovim planom predviđa da Solana bude zaštićeno područje kategorije parka prirode i predlaže se uvršćivanje u zaštićena područja od međunarodnog značaja (RAMSAR),” saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Prioritet razvoja područja Solane, navode u ministarstvu, jeste sanacija i modernizacija fabrike za proizvodnju soli, razvoj sadržaja u vezi sa zdravstvom i korišćenje ljekovitog blata, razvoj naučnog i edukativnog turizma iz oblasti ornitologije i organizovanja aktivnosti šetnje, sporta i rekreacije.

Cungu ističe da je usvajanjem plana, moguće urbanističko-tehničke uslove dobiti bez detaljnih planova. “Imamo već šest lokacija za etno naselja. Sada investitori uslove mogu dobiti direktno iz plana. Tako je i sa svim projektima koji se tiču ekonomskog razvoja- kazao je Cungu.

U Ministarstvu ističu da plan predviđa i organizaciju prostora uz postojeću saobraćajnicu od Male plaže do Port Milene, dok je u samom gradu planirana urbana rekonstrukcija uže gradske zone i usmjeravanje razvoja prema novim administrativno-poslovnim centrima.

Pan predviđa i izgradnju centralizovanog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa tercijalnim sistemom prečišćavanja koje se planira na lokaciji ‘’Ulcinjsko polje’’, i kojim se podrazumijeva ispuštanje prečišćenih voda u Port Milenu, čime se rješava pitanje zagađenja te lokacije.

Bonus video: