Uginuo Perko Rodić

"U agoniji samoće i čekanja ostao je da provede zimu u Beranama, a, eto, ovog proljeće ni njega ovdje više neće biti. Prije par dana stao je i njegov biološki časovnik..."
110 pregleda 5 komentar(a)
Perko Rodić, Foto: Facebook.com
Perko Rodić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 18.02.2017. 12:54h

Mužjak prve beranske i crnogorske bijele rode, Perko Rodić, koji je 2012. godine, sa svojom partnerkom formirao gnijezdo na stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici, uginuo je prije par dana, objavio je na Facebook stranici poznati hroničar Berana Adem Ado Softić.

"Nakon obavještenja od strane prijatelja da su ga primijetili kako "već par dana" nepomično leži u žbunju pored Bistrice uspio sam da ga pronađem. Na njegovom tijelu nema tragova fizičkih povreda i nije mi jasno koji bi uopšte mogao biti razlog uginuća. Prezimio je najveće januarske mrazeve i preživio temperature koje su noću, pored zaleđene rijeke, padale i do - 30 stepeni, a uginuo je ovih dana kada mu je rano februarsko sunce stavilo na raspolaganje izobilje hrane na obalama Lima i njegovih pritoka", naveo je Softić.

Kaže da je Perka Rodića našao kod istog žbuna pored Bistrice i na istom mjestu na kom ga je poslednji put fotografisao 7. januara.

"Kad smo svi u gradu shvatili šta se dešava sa njim i krenuli u potragu nebi li ga uhvatili i u Mašovom prihvatilištu sačuvali od mrazeva i gladi do proljeća. Nažalost, Perko nije bio te sreće. Uginuo je ne dočekavši proljeće. Njegova partnerka nije došla sa proljećem 2016. i najvjerovatnije je nastradala negdje na putu od Afrike do svog gnijezda u Polimskoj ulici polovinom marta prošle godine. To je bio razlog što je njegov prirodni časovnik stao negdje u aprilu i do prije par dana više nije otkucavao vrijeme. U agoniji samoće i čekanja ostao je da provede zimu u Beranama, a, eto, ovog proljeće ni njega ovdje više neće biti. Prije par dana stao je i njegov biološki časovnik...", naveo je Softić

Bonus video: