CZIP-u predata ugrožena siva čaplja, odveli je kod veterinara: Iscrpljena je i pod stresom

"Molimo sve one koji imaju informaciju o lokaciji sive čaplje, koja je očigledno povrijeđena i svezana, ili znaju adresu M.O. da nam jave. Ptica je još uvjek živa i možda je možemo spasiti. Anonimnost zagarantovana!!!"
854 pregleda 0 komentar(a)
Siva čaplja, Foto: Facebook
Siva čaplja, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.02.2017. 14:55h

Centru za istraživanje i proučavanje ptica (CZIP) predata je siva čaplja zbog koje su podnijeli prijavu protiv Marka Otaševića koji ju je navodno mučio.

"Čekamo pregled kod veterinara. Za sve vas koji brinete o sudbini ove predivne ptice donosimo dobre vijesti. #CZIP je preuzeo brigu o njoj nakon što su nam je predali. Sada je najvažnije da je u sigurnim rukama. Ipak u jako je lošem zdravstvenom stanju, teži svega 300 grama, iscrpljena je i pod stresom. U želji da se oporavi što prije dali smo joj ime Živka. Hvala svima koji su nam pružili podršku, informaciju, saosjećajnost. Iskreno smo ganuti brojem poziva i poruka koje smo primili. Ostaje da vidimo postupanje policije i tužilaštva", kazali su iz CZIP-a.

Protiv Otaševića je CZIP ranije podnio krivičniu prijavu zbog mučenja sive čaplje, a on je ostavio poruku preko društvenih mreža.

Kako je ranije navedeno iz CZIP-a on je na njihovoj Facebook stranici ostavio poruku "Evo slika od danas i što ćemo sad maloumnici?".

"Molimo sve one koji imaju informaciju o lokaciji sive čaplje, koja je očigledno povrijeđena i svezana, ili znaju adresu Marka Otaševića da nam jave. Ptica je još uvjek živa i možda je možemo spasiti. Anonimnost zagarantovana!!!", naveli su ranije na Facebook profilu CZIP.

Otašević je na svom Instagram nalogu objavio video-snimak - "Kako lijepa ptica", na kojem neko rukom davi zaštićenu vrstu, koja mučno krikće. Kasnije na snimku ista osoba lancem vuče izmučenu pticu tjerajući je da leti. Da to radi iz zabave pokazuje njegov smijeh, koji se čuje dok muči čaplju.

Iz CZIP su prijavu, tvrde, podnijeli zbog sumnje da je izvršio krivično djelo "ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa".

Bonus video: